La campanya ‘Montcada Antirumors’ es posa en marxa per eradicar mites i prejudicis envers la població immigrada

Una de les primeres accions previstes és una enquesta ciutadana al carrer

L'alcaldessa accidental, la regidora d'Integració i la representant de D-CAS van ser les encarregades de presentar el projecte
Pilar Abián

Acabar amb les falses creences i prejudicis envers la població immigrant és un dels principals objectius de la campanya ‘Montcada Antirumors’ que impulsa la Regidoria d’Integració amb la col·laboració del col·lectiu D-CAS i que ahir es va presentar públicament. L’Ajuntament se suma així a la iniciativa engegada a altres municipis d’arreu de l’Estat com ara Barcelona, Sabadell, Tenerife, Getxo o Fuenlabrada on ja s’han posat en marxa estratègies per eradicar aquells rumors que poden afectar la convivència ciutadana i que no tenen cap mena de fonament com ara que els estrangers saturen la sanitat pública o els serveis socials o que no paguen impostos quan obren negocis ni respecten els horaris establerts per la llei que regula l’activitat comercial, entre d’altres tòpics.

 

En opinió de la regidora d’Integració, Elisabeth González (CiU), aquests tipus de comentaris es promouen de forma interessada i acaben arrelant estigmatitzant determinats col·lectius. Per això, l’edil considera que l’Ajuntament no pot mantenir-se’n al marge. “L’administració té l’obligació de vetllar per la pau social i la societat té l’obligació de no permetre que els rumors intoxiquin les relacions entre iguals”, va  dir González tot afegint que “atacar els més vulnerables no ens atorga major benestar, sinó que ens fa pitjors persones”. La regidora també va carregar contra aquells particulars, col·lectius o partits que difonen rumors amb l’objectiu de criminalitzar els immigrants i va acabar la seva intervenció demanant la col·laboració de la ciutadania en la futura Xarxa Antirumors.

 

Segons les dades facilitades pel consistori, actualment al municipi resideix un 13% de població immigrant provinent d’un centenar de nacionalitats diferents. “Montcada i Reixac ha demostrat, amb les onades d’immigració de la història recent, que és una ciutat acollidora, però des de l’administració hem de dissenyar estratègies per encaixar de la millor manera possible les diferents cultures que conviuen en un mateix espai”, va manifestar ahir l’alcaldessa accidental, M. Carmen Porro (PSC), durant la presentació de la campanya.

 

 

Accions previstes

 

En coordinació amb l’entitat D-CAS, la Regidoria d’Integració promourà durant els pròxims mesos diverses actuacions. La primera serà una diagnosi per identificar dels rumors, tòpics, prejudicis i estereotips més estesos a la ciutat a través d’una enquesta de carrer a 400 persones. Paral·lelament, el personal de l’Ajuntament i els representants polítics rebran una formació que els permetrà detectar aquelles afirmacions falses que malmeten la convivència i disposar d’eines per combatre-les. També hi haurà una sessió de treball amb entitats per a la detecció de rumors. La segona fase del programa serà la formació d’agents per crear la ‘Xarxa Antirumors’, en la qual s’inclouran aquelles accions i persones que vulguin treballar per eradicar aquests mites i creences. Es tracta de persones preocupades per millorar el bon ambient als barris i compromeses amb una ciutat lliure de tòpics i mites falsos. “Anem a trencar recels, a trobar que és allò que ens impedeix comunicar-nos amb altres persones, ni victimitzem ni acusem ningú”, va explicar la representant de D-CAS Raquel Moreno.

 

Qui vulgui participar en aquest projecte pot contactar amb la Regidoria d’Integració (Masia, 39; 935 647 183; [email protected]). També es pot consultar el blog construirementorn.blogspot.com, l'espai a Facebook, Montcada Antirumors i fer-ne seguiment per Twitter (@mirantirumors). La tercera fase del programa consistirà a implementar les estratègies per eliminar i desmuntar els rumors, creades a partir de la realitat del municipi detectada a les enquestes i per la Xarxa.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari