La contaminació de l’aigua del Besòs pràcticament ha desaparegut després de l’incendi a una fàbrica de Montornès

Ho ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a la reunió que va fer dimarts amb representants dels municipis afectats

L'alcadessa, Laura Campos, va assistir a la reunió que va convocar el conseller de Territori i Sostenibilitat al Consorci del Besòs Tordera
Premsa Ajuntament

Segons les anàlisis realitzades el passat mes de gener, la contaminació de l’aigua del riu Besòs pràcticament ha desaparegut després de l’incendi en una fàbrica de Montornès el passat 11 de desembre. Així ho va transmetre aquest dimarts el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, als alcaldes dels municipis del riu Besòs –entre els quals hi havia l’alcaldessa, Laura Campos (ECP)– durant la reunió que va tenir lloc a la seu del Consorci del Besòs Tordera, a Granollers, per avaluar el pla de xoc per recuperar el riu. Les aigües superficials tenen una interacció molt immediata amb el que passa al seu voltant; vam actuar de seguida i, el dia de l’accident, es va observar una afectació molt gran de compostos orgànics volàtils, que han anat disminuint progressivament”, va manifestar el conseller, qui va afegir que el pas del temporal Glòria, amb l’augment del cabal del Besòs, va ajudar a netejar els sediments.

D’altra banda, els últims estudis han constatat que les concentracions de substàncies volàtils a les aigües subterrànies s’han reduït de manera considerable als pous més afectats a la vora del riu i just després del punt d’afecció. No obstant això, s’ha detectat la persistència, i fins i tot augment, de tetrahidrofuran als pous més propers. Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua incrementarà la campanya de mostreigs de pous d’aigües subterrànies d’ús industrial per monitoritzar la seva evolució. Les aigües subterrànies tenen un comportament més lent que les superficials i hi hem detectat una afectació que volem avaluar amb més precisió”, va dir Calvet, qui va destacar que es tracta de pous d’ús industrial i que en cap cas són d’ús agrícola ni per a l’abastament de la població.

El vessament de disolvent al riu a causa de l’accident va provocar, de manera immediata, la mortaldat de fins el 70% de la fauna piscícola en el tram comprès entre Montornès i la desembocadura. Així, s’ha detectat una gran diferència entre les poblacions de peixos i el nombre d’espècies presents als trams del riu aigües amunt de l’afecció i els punts afectats per l’incendi, especialment al tram del Besòs just davant de la fàbrica. En concret, els trams aigües amunt mostren entre cinc i sis espècies de peixos i, en canvi, en el tram més proper al lloc de l’accident actualment només es detecta una espècie, el llopet de riu. Aigües avall, el nombre d’espècies es manté bastant semblant al que hi havia prèviament, tot i que la densitat d’individus es va reduir entre un 60 i un 80% fruit del vessament. Sobre aquest tema, Calvet va dir que l’objectiu és recuperar la funcionalitat del riu el més ràpid possible i, per això, tant l’ACA com el Consorci del Besòs Tordera treballaran per “concretar la construcció d’infraestructura verda que ens permeti renaturalitzar el riu i recuperar tota la seva capacitat d’acollir biodiversitat”.

El pla de xoc, iniciat l’endemà del vessament, està desplegat per l’ACA i el Consorci i preveu avaluar l’impacte de l’incendi en el riu a mig i llarg termini a través de tres campanyes de mostreigs. Dues ja se n’han fet –al desembre de 2019 i al gener del 2020– i l’última es durà a terme el pròxim mes d’abril. Serà en aquest estudi on es determinarà també la recuperació de les poblacions de peixos al riu, ja que s’han detectat moderades concentracions de marcadors d’estrès fisiològic que poden condicionar la rehabilitació.

Per la seva banda, l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) ha enviat un requeriment a l’empresa perquè presenti i executiu amb caràcter urgent un pla de descontaminació dels sòls i de les aigües al voltant de les seves instal·lacions. “L’empresa ja ens ha demanat els permisos”, va expressar el conseller de Territori. Per evitar futurs incidents, l'alcaldessa va demanar al conseller que la Generalitat introdueixi canvis en la normativa vigent per regular la presència d'aquest tipus d'empreses al costat dels rius.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari