‘La contaminació no es veu, però ens afecta’

Jordi Bañeras, cardiòleg de la Vall d’Hebron, afirma que la mala qualitat de l’aire afecta tot el sistema cardiovascular

Jordi Bañeras s'ha especialitzat en el tractament de pacients crítics cardiovasculars a l'hospital de la Vall d’Hebron
Elbaix.cat

L’OMS estima que anualment moren 7 milions de persones a causa de la contaminació atmosfèrica. Les principals malalties que genera són les cardiovasculars com coneix bé Jordi Bañeras, cardiòleg especialitzat en el tractament de pacients crítics cardiovasculars de l’hospital Vall d’Hebron. “La contaminació no es veu ni se sent, però ens afecta. Amb cada inspiració que fem, introduïm contaminants a l’organisme que travessen el pulmó i s’escampen a través de la sang per tot el cos”, adverteix Bañeras. El metge explica que la mala qualitat de l’aire té conseqüències en tot el sistema cardiovascular: el cor, les grans artèries i el cervell.

El cardiòleg assenyala que moltes de les malalties tenen associats factors de risc, i gràcies a la seva recerca, ha pogut mesurar, amb exactitud, l’increment en la possibilitat de patir una patologia cardíaca a causa de la contaminació. “És una xifra petita, poc més d’un 1%, però que afecta tot el món, de manera que la seva incidència és elevada com ho demostra l’estimació de morts de l’OMS. És un problema de salut a escala global, una pandèmia”, afirma Bañeras.

‘La contaminació es un problema de salut a escala global, una pandèmia’

Jordi Bañeras

El missatge no arriba

De manera quotidiana convivim amb alguns missatges que ens indiquen quina és la qualitat de l’aire que respirem. Una d’aquestes formes de visibilitzar-la són els símbols en forma de semàfors d’alguns contaminants que apareixen en la previsió del temps a TV3, quan es veuen en pantalla les càmeres en directe dels diversos municipis. Bañeras considera que, en general, a la població no li arriba el missatge. “Hi ha un forat entre el coneixement científic i el que arriba a la ciutadania”, lamenta el cardiòleg. Per intentar pal·liar aquest buit, en algunes ciutats com Granada intenten fer més visible els diversos avisos, mitjançant panells informatius que recomanen a la població de risc que en els dies d’episodi de contaminació no surtin de casa, reduint el risc de patir una malaltia cardiovascular o agreujar alguna existent.

Barcelona i la seva àrea metropolitana van infringir “sistemàticament” la directiva comunitària sobre la qualitat de l’aire

El cardiòleg creu que es podria fer molt més des de l’àmbit polític, com ho demostra el fet que la setmana passada, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va concloure que Barcelona i la seva àrea metropolitana van infringir “sistemàticament” la directiva comunitària sobre la qualitat de l’aire, posant en risc la salut dels 4,2 milions d’habitants que hi viuen. Les dues comarques del Vallès van superar entre 2010 i 2017 el límit anual d’emissions de diòxid de nitrogen (NO2) entre un 8% i un 38%. Aquestes xifres provenen de les estacions que mesures la qualitat de l’aire als diversos municipis. El nivell que mesura a data d’avui l’estació de la Plaça Lluís Companys de Montcada se situa en 44 micrograms de NO2 per metre cúbic, per sobre del límit màxim de 40 que fixa la Unió Europea.

Evidència científica ferma

L’any 2018, el cardiòleg, juntament amb la resta del seu equip d’investigació, van publicar els resultats d’una recerca en què demostraven que l’exposició breu a elevats nivells de PM2,5, PM10, plom i NO2 feien augmentar la probabilitat de patir malalties cardiovasculars com infart de miocardi o arrítmies. “L’evidència científica ja hi és. Es pot continuar investigant, però ja hem demostrat que la contaminació és un factor de risc de malalties cardiovasculars”, afirma Bañeras. El seu equip va constatar que quan hi ha episodis de contaminació hi ha més ingressos cardiovasculars i que aquests són més greus. Bañeras assenyala que si reduïm la contaminació, els beneficis no només seran en termes de salut, sinó també econòmics, reduint-ne la despesa que comporta el tractament de pacients amb malalties cardiovasculars. “Durant anys hem conviscut amb entorns contaminants sense saber-ho i ara que ho sabem ho hem de canviar” conclou.

Deixa un comentari