La Coordinadora, decebuda amb la resposta del Departament de Medi Ambient a les seves demandes

El col·lectiu reclama que es facin estudis de salut per analitzar l’efecte que té en la població la crema de residus a cimenteres

“Hem marxat amb la impressió que al Departament de Medi Ambient Territori i Sostenibilitat no li preocupa la salut de la població de Catalunya i que, per aquest motiu, dóna autorització a les cimenteres perquè cremin residus sense un estudi epidemiològic sobre els efectes que això pugui tenir en les persones”. Aquesta és la reflexió que ha fet la Coordinadora catalana contra la incineració de residus a les cimenteres, a la qual pertany la Plataforma de Montcada, després de reunir-se ahir a la tarda amb Maria Assumpta Farran, directora de Qualitat Ambiental, i Josep Maria Tost, director de la Agència de Residus. El col·lectiu va lamentar l’absència del conseller, Santi Vila, amb qui es volia trobar per fer-li arribar directament les seves reclamacions.

 

Segons ha assenyalat la Coordinadora, Farran i Tost van reconèixer que les cimenteres no estan tractant biomassa sinó incinerant residus. Respecte la demanda del col·lectiu perquè Medi Ambient faci estudis epidemiològics sobre els efectes que aquesta pràctica pot tenir en la població, els representants de Medi Ambient van indicar que no tenen competències en aquest àmbit i que això correspon al departament de Salut. La Coordinadora considera, però, que si Medi Ambient és qui atorga les autoritzacions ambientals per incinerar s’hauria de responsabilitzar també d’avaluar l’impacte en la salut que aquesta pràctica pugui tenir malgrat sigui legal. “Creiem que això és molt greu ja significa un menyspreu cap a la nostra salut i ens situa com a ciutadans en una posició de total indefensió respecte les fàbriques”, ha indicar el col·lectiu.

 

Crítiques a les polítiques actuals
La Coordinadora es va mostrar molt crítica amb la gestió dels residus que fa la Generalitat entenent que hauria d’apostar per la reutilització dels residus i la penalització de la incineració i els abocadors. La llicència atorgada a Ciments Molins (Sant Vicenç dels Horts) per cremar NFS (pneumàtics fora d'ús) -que, segons la Coordinadora, augmenta considerablement les emissions de mercuri- i la crema de plàstics que provoquen emissions de substàncies tòxiques com els ftalats, van ser altres de les queixes traslladades a Medi Ambient. El col·lectiu també va reclamar incorporar nous paràmetres de mesura per a contaminants a les estacions de control que hi ha properes a les cimenteres, un seguiment exhaustiu de les mateixes, rebaixar les assignacions d’emissions de CO2 que s’atorga a les empreses i informar la població sobre les autoritzacions ambientals que s’atorguin perquè els ciutadans tinguin l’opció de poder presentar les al·legacions que considerin oportunes.

La Coordinadora també va reclamar a la Generalitat que diferenciï com a ciment ecològic aquell que surt de les fàbriques on no es cremen residus perquè el consumidor sigui conscient de si el material conté o no additius perillosos.

Les demandes del col·lectiu, però, no van ser recollides, segons els seus representants. “Els departament ho ha negat tot i no ha donat solucions per a res”, han assenyalat en un comunicat. La trobada amb Medi Ambient ha estat una de les primeres accions de la Coordinadora que es va crear aquest estiu i que agrupa entitats dels municipis on hi ha cimenteres que cremen residus: Santa Margarida i Els Monjos, Sant Vicenç Dels Horts, Alcanar, San Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari