La CUP crea un bloc per treure a la llum casos de corrupció i vetllar per la transparència i el bon govern
El regidor Gonzalo Garcia ho va anunciar durant la xerrada que la seva formació va organitzar el 20 d’abril amb la participació de tres periodistes especialitzats en política
La corrupció política és una herència del Franquisme que es va fer sistèmica amb l’arribada de la democràcia i que la societat civil ha deixat de tolerar des de l’esclat de la crisi econòmica. Aquestes són algunes de les conclusions que es poden extreure de la xerrada-taula rodona que la secció de la CUP va organitzar aquest dijous al vestíbul del Teatre Municipal amb la participació de tres periodistes especialitzats en aquest tema: Àlex Romaguera (Directa), Sara González (Nació Digital) i Fidel Masreal (El Periódico de Catalunya). Gonzalo Garcia, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, va ser l’encarregat de presentar aquest acte que va comptar amb la presència d’una trentena de persones. Garcia va repassar alguns temes que relacionen el municipi amb la corrupció com la influència dels germans Bustos en la designació de l’exalcaldessa María Elena Pérez, el cas Inipro o l’ús de la targeta VISA per part de l’exalcalde César Arrizabalaga per argumentar que la corrupció no “ha esquitxat Montcada, sinó que l’ha atropellat”. El regidor cupaire va aprofitar l’acte d’aquest dijous per anunciar que el seu partit començarà, en els propers dies, a introduir continguts en un bloc de nova creació, anomenat montcadadelreves, i que es marca l'objectiu, segons ha expressat en un comunicat, d’anar “investigant casos de corrupció, transparència i bon govern relacionats amb el municipi”.
El bloc de la CUP Montcada vol seguir el model, a l’àmbit local, del projecte ‘Llum i taquígrafs. L’Atles de la corrupció als Països Catalans', que ha coordinat el periodista Àlex Romaguera i que pretén ser un mapa de tots el casos de corrupció que s’han destapat als últims anys. Segons Romaguera, la corrupció política és una herència del Franquisme que es va consolidar amb l’arribada de la democràcia i que té cinc focus d’irradiació: el finançament il·legal dels partits polítics, el tsunami immobilari i especulatiu, la concertació d’obra público-privada, la indústria del frau fiscal i l’economia global del delicte. “El poder es converteix en un marc d’impunitat perquè l’elit el pugui utilitzar per a benefici propi”, va expressar Romaguera, qui considera que dins dels tres estadis de l’anàlisi de la corrupció política (reconeixement dels delictes, reparació i generació de mecanismes perquè no es tornin a produir) encara ens trobem al primer.
Sara González, que ja va venir a principis d’abril a Montcada convidada per la secció local d’ERC per parlar del seu llibre ‘Cas Mercuri: la galàxia Bustos’, va repassar com es va gestar la creació d’aquesta obra que, sent més testimonial que judicial, posa de manifest que, en qüestió de corrupció política, "no existia cap oasi català". González, que creu que la forma d’actuar dels germans Manuel i Francisco Bustos “retrata una manera de governar de manera discrecional que es va utilitzar en altres ajuntaments”, alerta del perill de la corrupció a nivell local al tractar-se d’un “sistema molt presidencialista”. Segons la periodisa de Nació Digital, el cas Mercuri és només “la punta de l’iceberg” i fa una crida perquè la societat no permeti que “torni a guanyar la impunitat”.
Fidel Masreal, periodista d’El Periódico de Catalunya i autor del llibre ‘Game Over. Els partits polítics: Corrupció i vicis del sistema”, va començar la seva intervenció fent referència a les amenaces que Jordi Climent, exregidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, va rebre al 2008 abans de deixar la política, a la que havia entrat com independent, quan es va negar a signar determinats contractes. Masreal va centrar el seu discurs en el paper dels grans partits polítics que han comès irregularitats a l’hora de finançar-se perquè “s’han convertit en una finalitat per si mateix i no en un instrument més de la democràcia”. Segons Masreal, s’han de crear mesures i sistemes de control que haurien d’aplicar els mateixos partits polítics i va destacar el paper que poden jugar les entitats socials, les noves formacions polítiques, la justícia i els periodistes: “Els partits han d’entendre que són una eina més i que ja no tenen el monopoli de la democràcia”, va dir.
En el torn de preguntes del públic durant la taula rodona, els tres periodistes van coincidir a donar un missatge d’optimisme per al futur, assenyalant que la crisi econòmica ha generat que els polítics hagin perdut la seva impunitat i hagin deixat d’actuar de manera ostentosa, destacant el paper de contrapès que es pot exercir des de la societat civil. “La corrupció estava socialment acceptada, però a partir de la crisi econòmica, la ciutadania va començar a penalitzar una manera d'actuar que ara està molt més castigada socialmente”, va comentar Sara González.