La CUP Montcada reflexiona sobre la corrupció i la seva relació directa amb el capitalisme
La formació reivindica més transparència i mecanismes de control a l’administració per evitar les males praxis
La CUP Montcada va organitzar un acte ahir la tarda a la Casa de la Vila per analitzar el fenomen de la corrupció a les administracions en el marc de la campanya 'Capgirem Montcada' i amb l'objectiu de fer balanç del projecte Montcada del Revès que va posar en marxa al 2015 per fiscalitzar l'acció de govern de l'Ajuntament.
El diputat de la CUP al Parlament, Vidal Aragonés, va vincular la corrupció al sistema capitalista i va resumir en quatre les pràctiques il·lícites més freqüents al panorama polític: el finançament fraudulent dels partits –casos Filesa i Palau–; les adjudicacions de grans obres a empreses a canvi de comissions –cas Gurtel–; el tràfic d'influències –Oriol Pujol i les ITV–; la malversació de fons públics –Jaume Matas i les seves dubtoses despeses de representació– i l'apropiació de cabals públics –l'exconseller valencià Rafael Blasco i el desviament de fons solidaris a la compra d'immobles. "La cartografia del capitalisme dels amiguets és inesgotable i n'hi ha repartida per tot el territori", va remarcar Aragonés, qui va proposar un seguit de mesures per posar fi a la corrupció. "Hem d'evitar els conflictes d'interessos, fer més control de la contractació pública, aplicar mesures en relació als partits i les seves fundacions i incrementar els recursos per controlar el frau", va concloure.
Per la seva banda, Virgínia Domínguez, de la Crida per Sabadell, va posar a exemple paradigmàtic de corrupció política el cas Mercuri, una trama de suborns descoberta al 2012 que implicava els germans Bustos i diferents empresaris, una peça de les quals va esquitxar el PSC de Montcada, concretament l'exalcaldessa Maria Elena Pérez, condemnada a 7 anys d'inhabilitació. Domínguez va criticar la lentitud i farragositat del sistema judicial i el fet que algunes de les 38 causes obertes fossin arxivades per manca de documentació. "Tot i així, hem de celebrar l'impacte que van tenir aquestes denúncies en l'opinió pública i la pèrdua significativa de representació del PSC a les següents eleccions municipals".
L'exregidor de la CUP a l'Ajuntament de Montcada, Gonzalo García, va parlar sobre el projecte Montcada del Revès que la formació va posar en marxa quan va obtenir el seu primer representant a l'Ajuntament amb l'objectiu de desvetllar possibles casos de corrupció o mala praxis a l'administració durant el mandat sociovergent. "Aviat vam detectar indicis de diferents tipus de corrupció, però vam aprendre que amb indicis no n'hi ha prou i que cal trobar proves per demostrar-ho, tasca difícil en la que ens hem trobat molt sols", va indicar García, qui lamenta no haver disposat de més temps i mitjans per seguir investigant. Durant aquesta investigació, la CUP Montcada va destapar despeses dubtoses fetes amb la targeta de crèdit d'Alcaldia –denúncies que estan en mans de la Fiscalia– i va seguir la pista de les relacions de l'exalcalde César Arrizabalaga amb diversos constructors. L'exregidor cupaire va ser especialment dur amb la gestió del govern socioconvergent, "responsable que els ciutadans haguem de pagar 23 milions d'euros en concepte d'expropiacions, deute que hipoteca el nostre present i futur com a poble".