La CUP vol trencar amb els tabús sobre la sexualitat i especialment, la femenina

La formació convida una metgessa a parlar sobre el negoci que hi ha al voltant del cicle menstrual i anuncia la presentació d’una moció al Ple

Montse Catalan, a la dreta de la imatge, considera que el sexe continua sent tabú a les famílies i a les escoles
Pilar Abián

La CUP vol que el feminisme sigui transversal a tots els àmbits. En aquesta línia, presentarà properament al Ple municipal una moció a favor dels mètodes alternatius de recollida de sagnat durant la menstruació, la mateixa que es va debatre a l'Ajuntament de Manresa i que, tot i no ser aprovada, va tenir un important impacte mediàtic. Per conscienciar sobre aquesta qüestió i sobre el negoci que hi ha al voltant del cicle menstrual, amb la venda de fàrmacs i productes de higiene, la formació va organitzar aquest divendres al Casal El Brot una xerrada amb participació de la metgessa Montse Catalan i de Mila López, del grup de treball de feminisme de la CUP.

Catalan va reivindicar la necessitat que la sexualitat es tracti de forma natural a àmbits familiar i educatiu. “El sexe continua sent un tabú, no acompanyem els nostres fills i filles en aquest camí, no els ensenyem a viure'l amb normalitat i a les escoles es mostra de forma asèptica i científica”, va lamentar Catalan. La metgessa també va criticar que no es tracti igual la sexualitat en el cas dels homes –en què, per exemple, des de ben petits se'ls ensenya com prevenir la fimosi– que de les dones, a les quals no se les anima de la mateixa manera a conèixer i tenir cura dels seus òrgans genitals.

Per la seva banda, López va fer una crida a l'empoderament de les dones i va instar els ajuntaments a apropar a les adolescents la informació necessària perquè coneguin sistemes alternatius a les compreses i els tampons, com ara la copa menstrual o els panys de roba. “Cal fer tallers a les escoles sobre sexualitat incidint en el cicle reproductiu de les dones i aquesta han d'anar a càrrec dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i no d'empreses privades”, va dir.

En nom de la CUP Montcada, Lidia Molano, va reclamar polítiques que visibilitzin les dones i tinguin en compte les seves necessitats i opinions. “Fins ara hem estat ignorades a molts estudis sanitaris i no ens deixen decidir sobre allò que afecta la nostra salut” va dir, tot criticant la manera mercantilista amb què es tracta el col·lectiu femení. Com a exemple, va carregar contra el negoci dels fàrmacs vinculats amb la menopausa i contra el fet que contra el fet que compreses, tampons i copes tinguin un tipus impostitiu del 10% d'IVA, lluny del tipus reduït que tenen els objectes de primera necessitat, convertint-les així en bens de quasi luxe quan són d'extrema necessitat i d'ús peròdic.

 

.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari