La dana de València, una experiència difícil d’oblidar, també per als voluntaris

Montcadencs que han fet tasques de suport als damnificats expliquen el treball fet sobre el terreny

Imatge d'un dels carrers que l'ADF 301 ha ajudat a netejar
Manel Gómez
Els voluntaris descriuen els municipis afectats com a zona de guerra. Foto: Judit Rodríguez

La població directament afectada per la dana que el 29 d’octubre va assolar part del País Valencià no oblidarà mai l’angoixa viscuda. Contràriament, la recordarà per sempre més, sobretot les persones que han sofert pèrdues humanes o s’han quedat sense llar ni feina. Però també serà un record inesborrable per als milers de voluntaris que estan participant en les tasques d’ajuda als damnificats.

Entre els veïns de Montcada i Reixac que s’hi han desplaçat fins al territori afectat, a banda de desenes de particulars, hi ha representants de la Policia Local, membres de l’ADF 301 i treballadores socials. La descripció que fan a La Veu de l’experiència viscuda és coincident pel que fa a la visió del desastre. Descriuen les poblacions on han estat actuant com a zones de guerra i calculen que passaran mesos, si no anys, abans que es recuperi la normalitat.

En representació de la Policia Local, s’hi han desplaçat en diferents dies, del 2 al 6 de novembre, una quinzena d’agents i el regidor del departament, David Zambrana (PP). “Com a edil, estic molt satisfet de la resposta que va donar la plantilla, a la proposta de fer aquest voluntariat, així com de la participació de la ciutadania a les campanyes de recollida de material organitzades per entitats com SOS Montcada i l’ABI“, ha explicat l’edil. Zambrana reconeix que els sentiments viscuts han estat contradictoris: “D’una banda, hi ha la percepció d’haver fet una cosa positiva, ajudant els afectats, i de l’altra, la tristor de veure un escenari desolador i terrorífic”.

Estic molt satisfet de la resposta que va donar la plantilla de la Policia Local a la proposta de fer aquesta expedició de voluntaris a Sedaví

David Zambrana, regidor de Policia Local

Manel Gómez, president de l’ADF 301, reconeix que els dies que la desena de voluntaris de l’agrupació han passat a València han estat molt durs. “És una desgràcia de tal magnitud que supera totes les expectatives; les jornades han estat llarguíssimes i estressants, pràcticament ens obligàvem a descansar perquè la feina que hi ha és ingent”, explica. Els voluntaris del cos van participar en l’expedició liderada per l’Ajuntament de Montcada i Reixac i a la qual s’hi van sumar agents policials de Santa Susanna, Palafolls i Sant Iscle desplaçant fins a la zona afectada maquinària pesant i un autocar amb els voluntaris. La seva tasca ha consistit especialment a alliberar carrers de cotxes i deixalles i a buidar dos pàrquings públics que havien quedat negats d’aigua.

És una desgràcia de tal magnitud que supera totes les expectatives; les jornades han estat llarguíssimes i estressants

Manel Gómez, president de l’ADF 301

La resposta de les ADF catalanes a la petició d’ajuda ha estat molt elevada, més de 400 persones, segons Gómez, s’hi han desplaçat aquests dies fins a la zona sinistrada. “La predisposició a col·laborar ha estat total, allà hem estat treballant també amb bombers asturians i d’altres comunitats d’Espanya, i amb agents de diferents policies locals en un clima de germanor i solidaritat”, assenyala el president de l’ADF montcadenca. Per part de la població afectada, l’agraïment rebut ha estat constant. “A tota hora ens oferien menjar i beguda, però la majoria teníem l’estómac tancat de veure com està tot; penseu que hi ha pobles que han quedat arrasats i s’han quedat sense comerços i serveis essencials”, explica Gómez.

Judit Rodríguez, treballadora social i regidora d’ERC en l’oposició a l’Ajuntament montcadenc, ha estat també uns dies al País Valencià com a professional integrant d’un dispositiu organitzat pel Col·legi oficial de Treball Social de Catalunya, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Treball Social de València, una intervenció que ha estat coordinada a nivell estatal i ha comptat amb la participació de treballadores socials amb formació, coneixements i experiència en grans emergències. “La nostra funció ha estat ajudar les professionals de Serveis Socials que treballen en el territori a organitzar els equips d’atenció a la ciutadania i a fer visites als domicilis per detectar les principals necessitats de la població afectada per la dana”, explica Rodríguez.

Anant casa per casa t’adones que la gent necessita ajuda material, però sobretot, suport emocional

Judit Rodríguez, treballadora social

Amb una experiència de més de 12 anys en atendre situacions d’emergència, la treballadora social montcadenca reconeix que aquesta és la més greu que ha viscut mai: “Vaig participar en l’operatiu d’atenció a les famílies de les víctimes de l’avió de Germanwings que sortint de Barcelona en direcció a Düsseldorf es va estavellar als Alps el març del 2015 i realment va ser molt dur, però el que ha passat a València ha estat brutal”.

Judit Rodríguez, a l’entrada d’un local afectat pel sinistre

“Anant casa per casa t’adones que la gent necessita ajuda material, però sobretot, suport emocional i això és el que hem fet i no només amb els afectats directes, també amb les companyes que treballen als Serveis Socials dels municipis afectats, algunes de les quals fa dies que ni tan sols han pogut tornar a casa seva”.

Una resposta a “La dana de València, una experiència difícil d’oblidar, també per als voluntaris”

  1. E Vi Go E Vi Go ha dit:

    agrair a tots el treball fet davant la inacció de les institucions el ciutadans han demostrat que som gent valenta i capaç d actuar amb responsabilitat i estimació pel proïsme sense espera i arribant els primers. Gràcies

Deixa un comentari