La Generalitat, a punt d’atorgar a Lafarge-Holcim l’Autorització Ambiental Integrada

L’Ajuntament i l’AV Can Sant Joan estudien presentar al·legacions a la resolució que asseguraria la continuïtat de la cimentera

L'empresa Lafarge es troba a pocs metres del barri de Can Sant Joan
Pilar Abián

Lafarge-Holcim és a un pas d’aconseguir l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, l’aval que garantiria la continuïtat de l’activitat de la cimentera després de mesos d’incertesa per les succesives resolucions judicials favorables a l’Ajuntament i l’AV Can Sant Joan.

Fonts de la direcció de la planta han manifestat a laveu.cat la seva satisfacció entenent que el fet que la Generalitat hagi presentat una proposta de resolució de l’AAI “és el camí per subsanar l’error de tramitació que es va produir quan es va atorgar l’Autorització Ambiental del 2008”. Lafarge-Holcim sempre ha argumentat que el procediment que va seguir per tramitar l’autorització ambiental va ser el mateix que moltes altres empreses i que el seu comportament ambiental s’ha ajustat en tot moment a la legalitat.

L’empresa considera que la proposta de resolució de la Generalitat esmena un error de tràmit mentre que l’AV Can Sant Joan entén que l’administració autonòmica s’ha posicionat al costat de l’empresa i no de la ciutadania

Des de l’Ajuntament i l’entitat veïnal s’està estudiant la documentació referida a la proposta de resolució de l’AAI amb l’objectiu de presentar al·legacions en el període de 15 dies d’exposició pública obert per l’administració. “Ja hem posat l’expedient en mans del nostre equip jurídic perquè es tracta d’un document molt extens que cal analitzar amb detall”, ha manifestat el regidor responsable de Llicències, Activitats i Qualitat Ambiental José Domínguez (ECP).

Des de l’AV Can Sant Joan, la proposta de resolució favorable a l’empresa ha caigut com un gerra d’aigua freda. “Es obvi que la Generalitat està posicionada clarament a favor de la cimentera sense tenir en compte l’impacte que la seva activitat té en la salut de les persones, cosa que ens sembla greu”, opina el president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero. Tot i així, l’entitat no dona la batalla per perduda. “Cal veure els termes en què es vol concedir l’AAI, tenim molt clar què diu la llei; ens mirarem la documentació amb lupa i presentarem al·legacions”, ha manifestat el líder veïnal.

El llarg litigi contra la cimentera arrenca del 2008 quan Lafarge-Holcim va tramitar la primera AAI

Batalla judicial

Tant la corporació local com l’AV mantenen des de fa anys un llarg litigi contra la cimentera que arrenca del 2008 quan Lafarge-Holcim va tramitar la primera AAI i poc després va començar a utilitzar biomassa com a combustible a través de la crema de determinats residus, com fangs de depuradora o farines càrniques. Va ser aleshores quan la Generalitat va atorgar la primera autorització d’acord amb un estudi d’impacte ambiental que estava fet amb anterioritat i que, per tant, no tenia validesa.

Arran la denúncia presentada en primera instància per l’entitat veïnal i posteriorment pel consistori, a final del 2019 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va reconèixer que tant la primera AAI com les atorgades posteriorment eren nul·les, donant la raó als demandants, resolució posteriorment ratificada pel Tribunal Suprem. L’empresa ha presentat tots els recursos al seu abast per impedir el tancament, atès que sense AAI tampoc hi ha llicència d’activitats. D’aquest llarg procediment només queda pendent que el TSJC resolgui l’últim recurs de cassació obert i l’AV no perd l’esperança que la resolució arribi abans que la Generalitat concedeixi oficialment l’autorització ambiental a la cimentera i, en aquest impàs, l’empresa es vegi obligada a tancar.

Una resposta a “La Generalitat, a punt d’atorgar a Lafarge-Holcim l’Autorització Ambiental Integrada”

  1. E Vi Go E Vi Go ha dit:

    es vergonyos que s´en surtin i encara facin donatius pel pobrets q

Deixa un comentari