La Generalitat es fa càrrec de la vigilància i controls de l’Ecoparc II
La planta, ubicada a Montcada, ha incorporat noves mesures en matèria d’emissions a l’atmosfera
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha aprovat la resolució d’autorització ambiental de l’Ecoparc de Montcada i Reixac, amb la qual cosa a partir d’ara la seva vigilància i control és competència del govern català. La instal·lació ha canviat el règim administratiu, passant d’estar subjecta a la llicència ambiental de competència municipal a estar en el règim d’autorització ambiental integrada. D’aquesta manera, el control i seguiment recau sobre la Direcció General de Qualitat Ambiental, que ha incorporat noves mesures de condicions i controls en matèria d’emissions de l’activitat.
A partir d’ara, la major part de biogàs generat a la planta s’utilitzarà com a combustible per als motors de cogeneració i la caldera de pavor. D’altra banda, s’han actualitzat les mesures de bones pràctiques per minimitzar l’impacte de les olors derivades de la gestió dels residus. També s’intensificarà el control de la instal·lació amb una comprovació anual del bon funcionament del biofiltre com a sistema de tractamen d’olors generades. Els mesuraments de les emissions a l’atmosfera dels focus emissors s’efectuaran amb més freqüència i la informació serà remesa directament al Departament de Territori i Sostenibilitat. A més, la Generalitat ha informat que s’han canviat els mètodes de mesurament de les emissions a l’atmosfera per unificar criteris. Els darrers resultats de le mesures del contaminant formaldhid realitzades als motors de congeneració de la planta presentaven dubtes de modotologia i anàlisi ja que els resultats que s’obtenien eren diferents en funció del laboratori d’anàlisi. Segons la Direcció General de Qualitat Ambiental, s’ha optat per un sistema que propociona més garanties que l’anterior, pensat únicament per a l’ambient laboral.
Arran dels episodis de nivells alts de formaldehid durant el 2011, fets públics per un estudi de la Universitat Rovira i Virgili el 2013, els ajuntaments de Ripollet, Montcada, Barberà i Santa Perpètua i l’Àrea Metropolitana –de qui depèn aquesta infraestructura– van demanar a la Generalitat que s’encarregués del seu control i vigilància i que fixés unes condicions més estrictes.