La Generalitat recomana circular a 90 qm/hora com a màxim per Montcada i Reixac

La Generalitat va aprovar ahir el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire

El govern de la Generalitat va donar ahir llum verda al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, elaborat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. El Decret té com a objectiu la reducció de la contaminació atmosfèrica i l’executiu català assegura que la principal intenció és augmentar la qualitat i l’esperança de vida dels ciutadans. Montcada i Reixac s’emmarca en la denominada zona 2 de protecció especial pel que fa al contaminant de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres. La zona 1 de protecció especial, en la que hi ha majoritàriament municipis del Baix Llobregat, fa referència també al diòxid de nitrogen.

La mesura més destacada que aplicarà la Generalitat és la recomanació de reduir la velocitat a 90 quilòmetres per a tots els vehicles que circulin pels municipis de la zona 2, ja sigui per carretera, autopista o autovia. L’executiu català assegura que els estudis previs que s’han fet per elaborar el projecte diuen que el transport terrestre és el principal focus de contaminació, superior a les emissions d’empreses o altres activitats.

La Generalitat ha col·locat Montcada i Reixac en la denominada zona 2, que inclou els municipis que superen les directrius europees d’emissió de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, denominades PM10. L’executiu català va iniciar la redacció del Pla de qualitat de l’aire coincidint amb la decisió de la Unió Europea de ser menys tolerant amb elements contaminants i reduir els nivells de tolerància. Això significa que no necessàriament ha pujat la contaminació a Montcada sinó que la Unió Europea ha posat barems més baixos per determinar l’estat de la qualitat ambiental.

La mesura més popular de les 73 que l’executiu català posarà en marxa és la reducció de velocitat dels vehicles, a 90 quilòmetres per hora a la zona 2 –en aquest cas, una recomanació– i l’obligació d’anar 80 en la zona 1. Aquesta iniciativa, que afectarà tant a carreteres com autovies i autopistes, serà obligatòria de forma efectiva a partir de la tardor, quan la Generalitat preveu que acabin els treballs de senyalització i una campanya informativa de sensibilització. A Montcada, la mesura afecta a les autopistes C-58 i C-33 (a la imatge) i a petits trams de la carretera C-17 fora del nucli urbà.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, indicava ahir en roda de premsa que el pla de qualitat ambiental s’ha elaborat pensant en les persones. La Generalitat estima que el descens d’emissions comportarà nombrosos beneficis per a la salut dels habitants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que augmentarà la qualitat i l’esperança de vida. En aquest sentit, el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental està elaborant un estudi per determinar i quantificar amb exactitud els beneficis d’aquest pla a les dues zones de protecció especial.

Foto: Jordi Flores

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari