La Generalitat vol aprofitar el Rec Comtal per abastir d’aigua la regió metropolitana

L’anunci ha sorprès l’Ajuntament que tem les possibles afectacions que tindran les mesures previstes sobre el canal mil·lenari

El Rec Comtal, en el tram de la Casa de la Mina
AMB

Aprofitar i potabilitzar el cabal del Rec Comtal, que neix a la llera del Besòs, al terme municipal montcadenc, per captar tota l’aigua disponible d’aquest canal és una de les mesures anunciades per la Generalitat per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona en el context de la sequera persistent provocada pel canvi climàtic. El pla anunciat pel president Pere Aragonés preveu recollir el cabal de l’aqüífer des del la confluència entre el Besòs i el Ripoll per transportar-lo, a través d’una canonada feta a la mateixa llera, fins a la planta potabilitzadora de la Trinitat Vella, així com la construcció de dos pous.

El canal mil·lenari, inclòs al Catàleg de Patrimoni Local, ha estat potenciat en els darrers anys en el marc del programa comunitari El Rec es mou! i al febrer els ajuntaments de Montcada i Barcelona van aprovar un pla per a la seva preservació

L’anunci ha sorprès l’Ajuntament, que no n’ha estat informat i que tem les possibles afectacions que aquesta actuació tindrà sobre un element com el Rec, un canal mil·lenari inclòs al Catàleg de Patrimoni Local, que ha estat potenciat en els darrers anys en el marc del programa comunitari El Rec es mou! impulsat per l’AV Can Sant Joan i altres entitats així com l’Ajuntament i finançat pel Consorci del Besòs. Justament al mes de febrer els consistoris de Barcelona i Montcada van aprovar un Pla director per preservar el que resta de la infraestructura i recuperar-la per a la memòria col·lectiva. És per això que des de l’Ajuntament montcadenc s’ha reclamat a l’ACA i a la Generalitat més informació sobre la intervenció anunciada.

Estat del Rec Comtal

Actualment, aquesta infraestructura que data de l’edat medieval i que va estar en funcionament fins al segle XIX com un dels principals abastidors d’aigua de la ciutat comtal, transporta entre 500 i 600 litres per segon. Del Rec, que arribava fins al barri del Born, avui dia queda un tram de quatre quilòmetres que transcorre pel subsòl de Montcada des de l’alçada del pont de la Roca fins a Barcelona i que és visible a l’alçada de la Casa de la Mina i des del final del carrer Carril de Can Sant Joan fins a Vallbona.

La Generalitat ha anunciat que es construirà una gran canonada paral·lela al riu Besòs, que enllaçarà el naixement del Rec Comtal amb la planta potabilitzadora de Trinitat Vella

L’existència d’aquests trams a l’aire lliure comporta, però, un risc de contaminació. És per això que la Generalitat ha anunciat que es construirà una gran canonada paral·lela al riu Besòs, que enllaçarà el naixement del Rec Comtal amb la planta potabilitzadora de Trinitat Vella. La conducció, que tindrà uns sis quilòmetres, serà una obra d’emergència i transcorrerà en paral·lel al riu, en zona de domini públic hidràulic, cosa que reduirà les afectacions.

A més de les aigües del Rec també es captaran aigües superficials del Besòs que seran tractades a l’estació de Trinitat Vella amb sistemes d’ultrafiltració i osmosis inversa, efectius per tractar l’aigua de boca. Aquestes actuacions, que es preveu entrin en funcionament a final d’any o principi del 2024, costaran al voltant de 25 milions d’euros que avançarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Actualment, a la planta de Trinitat es potabilitzen 200 litres per segon d’aigua i, amb el pla de la Generalitat per abastir Barcelona amb cabal del Besòs, el volum n’augmentaria fins als 860 litres.

Deixa un comentari