La incineració des del punt de vista de la salut, jurídic i del medi ambient

Les terceres jornades antiincineració se celebren a Montcada del 7 al 9 d’octubre

Una quarantena de persones participa entre aquest divendres, 7 d’octubre, i diumenge, dia 9, a la tercera trobada estatal de plataformes antiincineració, que convoca el col·lectiu local a Montcada en contra de la crema de residus a les cimenteres. El gruix central del programa es viurà demà dissabte, dia 8, quan tindran lloc les conferències, a l’Hotel Ciutat de Montcada, a càrrec d’especialistes en medi ambient, salut i advocats que tenen en comú el seu posicionament en contra la crema de residus. Les primeres intervencions les faran els representants de les plataformes antiincineració que hi participen i, a continuació, les dels convidats: el coordinador d’Ecologistes en Acció a València, Carlos Arribas, la doctora i científica Carme Valls; l’advocat dels antiincineració de Montcada i Reixac, Albert Calduch; el coordinador a Europa de l’entitat ecologista GAIA, Joan Marc Simón, i Joan Salabert, del CEPA. Les ponències es faran de 9 a 18h i a partir de les 19.30h, l’activitat es traslladarà a la plaça del Bosc de Can Sant Joan –barri on hi ha la cimentera Lafarge–, on hi haurà espectacles de caire reivindicatiu, a més de l’actuació de la colla de Diables i una actuació d’havaneres, amb rom cremat.

Carlos Arribas és el coordinador de la Federació Valenciana d’Ecologistes en Acció des del 2000. Llicenciat en Físiques per la Universitat de Barcelona i màster en detecció de la contaminació ambiental per la Menéndez Pelayo, ha impartit multitud de xerrades sobre la problemàtica mediambiental de València. Ha col·laborat en diversos llibres col·lectius sobre el canvi climàtic i ha col·laborat en revistes especialitzades en aquest àmbit. La doctora Carme Valls és llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona. Dirigeix el programa ‘Dona, salut i qualitat de vida als centres d’anàlisi i programes sanitaris’ i es dedica a la investigació i la docència sobre temes de la salut, dona i gènere. Ha treballat en diverses investigacions sobre temes com la morbitat diferencial, la violència de gènere i salut, el medi ambient, el dolor crònic i els pesticides.

Joan Salabert és membre del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i va participar al projecte ‘Residu mínim’, que va introduir a Catalunya la recollida selectiva. Ha participat en accions de prevenció i reducció de deixalles a municipis de tot el territori català. Albert Calduch és un advocat especialitzat en dret ambiental i porta les qüestions legals de la Plataforma Antiincineració. Joan Simón parlarà en representació de l’entitat GAIA i parlarà sobre el canvi climàtic.

La Coordinadora Estatal de plataformes antiincineració es va crear al 2009 amb unes jornades que van tenir lloc a Ponferrada. Hi van participar les cinc organitzacions que a l’Estat espanyola treballen per evitar que les cimenteres cremin residus: del Bierzo, Toledo, Sant Feliu, Montcada i Reixac i l’àrea de residus d’ecologistes en acció, que també prendran part en les jornades de Montcada i Reixac, conjuntament amb més entitats: Plataforma Sakana Bizirik de Navarra, No a la Cementerae en La Parrilla (Conca), plataforma de Santa Margarida i els Monjos, AV de Pallejà, plataforma Albentosa de Terol i plataforma Almendralejo sin contaminación (Badajoz). La segona trobada va tenir lloc l’any passat a Toledo.

Deixa un comentari