‘La Llei Trans pretén garantir els drets de les persones transsexuals i la seva lliure autodeterminació’

La presidenta de la Federación Plataforma Trans, Mar Cambrollé, explica els principals trets de la Llei que arriba al Congrés per a la seva tramitació

Jessica Segovia, regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, durant la presentació de la xerrada
Pilar Abián
La xerrada va ser virtual i es pot visionar al canal Yotube de l'Ajuntament de Montcada i Reixac
Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans

Un dia abans que el Congrés voti avui iniciar la tramitació de la Llei Integral Trans i coincidint amb el Dia contra la LGTBIfòbies, Ia presidenta de la Federación Plataforma Trans, Mar Cambrollé, va participar ahir a la tarda a la xerrada virtual organitzada conjuntament per l’Observatori contra l’homofòbia, entitat que gestiona el punt d’atenció LGTBI a Montcada i Reixac i la Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI. L’acte el va presentar la responsable d’aquest departament al consistori, Jessica Segovia (ECP), qui va reafirmar el compromís de la corporació local amb la lluita contra les LGTBIfòbies. “El nostre govern –ECP i ERC– aboga per la llibertat de les persones a estimar, a viure i a ser”, va dir l’edil.

 

Arguments

Durant una hora, Cambrollé va argumentar la necessitat de la Llei Integral Trans, no exempta de polèmica, per garantir la igualtat d’oportunitats a les persones transsexuals en tots els àmbits. “Ara per ara no som subjectes de dret, se’ns nega la nostra identitat, patim marginació i discriminació en tots els àmbits, especialment el laboral”, va assegurar l’activista.

La futura Llei Trans vol eliminar el requisit del diagnòstic mèdic o psicològic de disfòria de gènere perquè una persona pugui canviar el seu sexe al registre civil, així com el fet que prèviament s'hagi d'hormonar durant dos anys. Demanar un diagnòstic a les persones trans ens estigmatitza com si fossim malaltes i això viola la nostra dignitat”, va manifestar Cambrollé, tot afegint que la OMS va eliminar el 2018 la transsexualitat com un trastorn i el Consell d'Europa va recomanar el 2015 als països que aprovin procediments ràpids basats en l'autodeterminació de gènere per canviar el sexe i el nom als registres. Els nostres referents són les lleis existents a Noruega i a Malta, que tenen en compte totes aquestes directrius i garanteixen la lliure autodeterminació de les persones trans, va apuntar Cambrollé.

 

Resposta a les crítiques

La tramitació de la Llei Trans al Congrés la impulsen ERC, Junts, Más País, CUP, Compromís i Nueva Canarias i és, en essència, l’avantprojecte que defensa la ministra de Igualdad, Irene Montero (Podem), i que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo (PSOE), té bloquejat en el si de l’executiu. La possibilitat que el text prosperi està, ara per ara, a l’aire ja que si el grup socialista s’abstè avui a la votació, la tramitació no podrà continuar endavant.

Sobre les crítiques al contingut del document per part d'alguns sectors feministes i les formacions de dretes, Cambrollé va desmuntar el que va anomenar ‘teories apocalíptiques de la caverna’: “Cada vegada que s’han aprovat lleis progressistes com les del divorci, l’avortament o el matrimoni entre persones del mateix sexe s’han augurat apocalipsis que mai s’han complert; la societat ha après que els drets no obliguen a res, el que fan és garantir la igualtat”.

La presidenta de la Federación Plataforma Trans no entén com defensar els drets de les persones trans pot colisionar amb les reivindicacions feministes i també nega que la Llei permeti els infants canviar de sexe sense el consentiment dels pares pel fet que proposi que els majors de 16 anys no hagin de tenir el permís dels progenitors i que, en cas de discrepància, un defensor judicial defensi els drets de la persona trans. "El que fa la Llei és vetllar pels drets dels infants al seu lliure desenvolupament”, va assenyalar Cambrollé.

L’activista va reconèixer que el camí cap a l’aprovació de la Llei trans no serà fàcil però es va mostrar optimista. “Al final guanyarem des de l’orgull i la dignitat perquè ens empara la raó i perquè es tracta de defensar drets humans en contra de l’odi i la intolerància”, va concloure.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari