La moció d’ERC per obrir el carrer Major fins a les 21h no prospera

El text va comptar amb el suport d’ERC i C’s, mentre que el govern i ICV-EUiA va votar en contra i el PPC es va abstenir

El trànsit rodat al carrer Major es va reobrir a partir del 26 de novembre
Sílvia Alquézar

El Ple de l’Ajuntament, reunit ahir en la sessió ordinària de novembre, va centrar bona part del seu debat en la nova mesura de reobrir el carrer Major al trànsit a la tarda. La moció d’Esquerra per ampliar l’horari fins a les 21h, transformar en zona blanca els aparcaments de zona blava situat al vial i millorar la il·luminació no va prosperar, ja que només va comptar amb els vots a favor d’ERC i C’s. El govern municipal –PSC i CiU– i ICV-EUiA, a l’oposició, van votar en contra, mentre que el PP es va abstenir.

 

L’oposició va criticar l’executiu local en considerar que un tema tan delicat no s’hauria d’haver decidit de forma unilateral i sense comptar amb l’opinió de la resta de grups municipals. ICV-EUiA, PPC, C’s i ERC van coincidir a destacar que un dels problemes del comerç local és fruit de l’absència de polítiques per enfortir el teixit comercial de la ciutat.

La proposta d’ERC es va convertir en un debat en què cada força política va deixar constància del seu posicionament sobre la reobertura del trànsit rodat des de les 17.30h fins a les 20h al carrer Major entre octubre i març, una mesura que va entrar en funcionament el 26 de novembre.

 

“No estem d’acord amb la decisió, però ja que s’aplica, que es faci bé, ja que les botigues tanquen a les 20.30h”, va dir la regidora republicana, Marta Aguilar, qui també va sol·licitar que la zona blava passi a ser blanca –gratuïta amb un temps limitat– i es millori la il·luminació del vial. L’edil de C’s, Carmen Romero, va donar ple suport a la proposta d’ERC “perquè qualsevol mesura que sigui per ajudar el comerç local serà benvinguda per la nostra formació”. Per la seva banda, el PPC es va abstenir perquè “compartim el fons de la moció”, va dir la portaveu popular, Eva García, tot i que li va retreure a l’edil republicana que en un principi no s’hagués mostrat partidària de la mesura. ICV-EUiA, que s’oposa a la reobertura del trànsit a la tarda, va ironitzar amb el fet que “quan a tot arreu els centres històrics es tornen d’ús exclusiu per als vianants, aquí els reobrim quan ja havíem guanyat un espai per als vianants”, va dir el seu portaveu, Josep María González.

 

El regidor de Comerç i portaveu del grup de CiU, Joan Maresma, va justificar la decisió d’obrir el carrer Major al trànsit a través d’un informe “objectiu” de la Cambra de Comerç de Sabadell que avala la petició dels comerciants. Respecte a les crítiques d’haver estat una decisió unilateral del govern, l’edil assegura que s’ha reunit amb les parts implicades per consensuar la mesura. Precisament aquest argument va ser el que va utilitzar el regidor per no donar suport a la moció d’ERC. “No podem trencar el consens amb el qual hem arribat amb els botiguers en el tema horari”, va dir Maresma, qui va avançar que ha demanat un estudi a l’Àrea Territorial per determinar si es pot millorar la il.luminació del carrer Major. Per la seva banda, l’altre soci de govern, el PSC, va explicar durant el Ple que “una part de la culpa de la situació del comerç de Montcada també és culpa dels comerciants”, va dir la portaveu socialista, Carme Porro.

 

El Ple de novembre també va incloure una altra moció, en aquest cas del PPC, sobre la creació d’una comissió per fer el seguiment de les mocions aprovades pel plenari. El text no es va aprovar ja que va comptar només amb els vots a favor del PPC i ICV-EUiA. ERC i C’s es van abstenir i el PSC i CiU van votar en contra. La majoria de forces polítiques van coincidir a destacar que ja existeixen canals com les comissions informatives i els plens per preguntar per l’estat d’execució de les mocions. “No volem fer la comissió només per fiscalitzar les accions de govern, sinó per ser més transparents i consensuar acords”, va dir el regidor del PPC, Cristino García.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari