La moció presentada per Cs perquè l’Ajuntament actuï davant d’ocupacions conflictives no prospera

La resta de grups argumenta que l’administració local no disposa de recursos per crear una oficina antiocupacions

Angelina E. del Pino va ser l'encarregada de defensar la moció presentada per Cs
Berta Barcons

La proposta presentada per Cs, grup minoritari en l’oposició, al Ple de març referida a les ocupacions d’habitages no va rebre el suport de la resta de grups del Ple. Només ECP va fer una votació diferenciada a favor d’un dels quatre punts de la moció, el que insta l’Ajuntament a continuar aplicant les accions pertinents per recuperar la possessió dels immobles ocupats que siguin de la seva propietat.

El que demanava Cs era que, sota el marc de la Llei d’adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d’ocupacions il·legals amb alteració de la convivència veïnal –aprovada el 18 de febrer al Parlament de Catalunya–, l’Ajuntament actuï i promogui els desnonaments. Per fer-ho possible, el grup taronja proposava la creació d’una oficina municipal antiocupació i d’una unitat de la Policia Local destinada a la prevenció, el control i el seguiment dels immobles ocupats o susceptibles de ser-ho.

Argumentari

La nova llei dóna eines als ajuntaments perquè puguin actuar en el termini de 30 dies en cas que la propietat no ho faci i, si es tracta de grans tenidors, l’administració es pot quedar els immobles durant set anys per destinar-los a habitatges d’emergència social”, va explicar la regidora de Cs Angelina Esther del Pino. Tot i que l’edil va insistir que la moció es focalitzava en els casos d’ocupacions delinqüencials i no de persones vulnerables, la resta de grups del plenari no van donar suport a la proposta, malgrat que partits com PSC i ERC van votar al Parlament a favor de la nova llei, cosa que va estranyar la representant de Cs.

La nova llei dóna eines als ajuntaments perquè puguin actuar en el termini de 30 dies en cas que la propietat no ho faci

Angelina E. del Pino (Cs)

L’argument més compartit pels grups per votar en contra de la moció va ser que l’Ajuntament no disposa de recursos per aplicar la nova llei i que, en tot cas, qui ha d’actuar en els supòsits indicats són les forces de seguretat. “Per a nosaltres, aquesta és una moció electoralista perquè Cs sap perfectament que no podem assumir el que ens demana, a més barreja l’ocupació d’habitatges amb delinqüència generant un estigma contra les persones que es veuen obligades a ocupar”, va dir Jessica Segovia (ECP).

L’argument més compartit pels grups per votar en contra de la moció va ser que l’Ajuntament no disposa de mitjans per aplicar la nova llei i que, en els casos de delictes, han d’intervenir les forces de seguretat

En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Andreu Iruela, va argumentar que “els ajuntaments no poden abordar sense mitjans situacions d’aquesta complexitat que poden derivar en conflictes i enfrontaments entre veïns i Policia Local; la solució passa per la suma d’esforços de les administracions general i autonòmica i una major eficàcia judicial i policial”.

En nom d’ERC, Jordi Sánchez va elogiar l’argumentari de del Pino en la defensa de la seva moció però va lamentar que l’exposició oral no quedés recollida en el text. “El que diu té molt sentit però no el veiem reflectit en la part escrita; no creiem que calgui crear una oficina antiocupació quan ja tenim una Oficina Local d’Habitatge i la Policia Local actua en casos de delicte”, va dir l’edil.

Deixa un comentari