La multinacional alemanya Lidl reafirma la seva aposta per Montcada

L’edifici que s’està aixecant als antics terrenys d’Aismalibar podria estar enllestit a finals de 2020 i pot generar una cinquantena de llocs de feina

La sala d'acte de La Unió es va omplir de veïns que volien conèixer el projecte
Rafa Jiménez
Imatge virtual de l'edifici que Lidl construirà al polígon Foinvasa

Unes 200 persones, majoritàriament veïns dels barris de Mas Duran i Mas Rampinyo, van omplir aquest dimarts la sala d’actes de La Unió per conèixer en primera persona el projecte que l'empresa Lidl està portant a terme al polígon Foinvasa amb la construcció d'un supermercat als terrenys que abans ocupava l’empresa Aismalibar, entre el carrer Indústria i la carretera de Ripollet. L'acte, organitzat per l’Ajuntament, va comptar amb la participació de tres representants de l’empresa alemanya, que té al polígon de la Granja les seves oficines centrals a Espanya.

Com a propietària dels terrenys en els que abans estava Aismalibar, Lidl va començar l’enderroc de l’antiga fàbrica al mes d’abril i ja està treballant en la construcció d’un edifici que tindrà una superfície de 2.763 m2 i estarà format per tres plantes, una destinada al supermercat i dues per a dependències de l'empresa i formació de treballadors que servirà també com a banc de proves per a les 600 botigues que la multinacional té a tot l’Estat. "Aquest projecte és el més important que estem fent actualment a tota Espanya ja que l’objectiu és convertir el supermercat de Montcada, situat a només 500 metres de les nostres oficines centrals, en un referent", va dir Salvador García, gerent d’Expansió i Immobles de Lidl, que va participar a la reunió juntament amb Jordi Muñoz, que com a responsable d’Expansió de la multinacional està dirigint aquest projecte, i Isidoro Molero, cap tècnic de l’empresa.  L’edifici serà, en gran part, sostenible gràcies a les plaques fotovoltaiques instal·lades al sostre, que aportaran el 30% de la demanda energètica, i incorporarà punts de càrrega per a vehicles elèctrics, il·luminació led i un sistema integral de domòtica. Al nou supermercat s’accedirà per dues entrades, al carrer Indústria i a la carretera de Ripollet, i tindrà un aparcament, a peu de carrer, amb capacitat per a 130 vehicles. Els treballadors també disposaran d’un zona d’estacionament subterrani amb 80 places. El nou centre permetrà la creació d'una cinquantena de nous llocs de feina per mitjà de la borsa de treball del departament municipal de Promoció Econòmica. 

A canvi de la construcció del supermercat, Lidl ha fet una cessió de 760 m2 a l’Ajuntament que també permetrà canviar la fisonomia del barri, ja que es construirà una vorera més ample per separar la zona industrial dels edificis davant del revolt que dona a la línia ferroviària R3. A més, es farà una zona peatonal de plataforma única de sis metres d'amplada que connectarà, per darrere del supermercat, el carrer Indústria amb la carretera de Ripollet. La multinacional alemanya invertirà gairebé 400.000 euros per fer aquests treballs d’urbanització que permetran gaudir d’una zona enjardinada i que també han servit per sanejar el sòl i substituir un col·lector del clavegueram que estava en molt mal estat. Un cop acabades les obres, es mantindrà el doble sentit de la circulació en un  tram de la carretera de Ripollet i es recuperaran els estacionaments públics que actualment s’han tret, tot i que es perdran unes sis places al gual on s’ubicarà l’entrada al supermercat. Com a cap tècnic de l’empresa, Isisoro Molero també va explicar que tots els treballs d’enderroc de l’antiga fàbrica, que es van allargar durant uns quatre mesos, s’han fet seguint totes les directrius de la Generalitat en matèria mediambiental amb el desmuntatge i descontaminació del fibrociment. 

Satisfacció del govern
L’assemblea que es va fer a La Unió també va comptar amb una representació de l’Ajuntament formada per l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i el regidor de Promoció Econòmica, Jaume Teixidó (ambdós d'ERC). Campos va agrair que Lidl "hagi apostat per continuar a Montcada i invertir per al benefici de tots els seus veïns", lamentant que al 2015 alguns partits polítics aprofitessin la negativa de l’Ajuntament a permetre l’ampliació de les oficines centrals que la companyia volia fer en una zona verda "amb l’objectiu de manipular i amoïnar els treballadors", segons va dir. L’alcaldessa va avançar que el futur edifici incorporarà alguna imatge que farà referència a la històrica empresa que ocupava els terrenys. Per la seva part, Sánchez també va fer referència a la polèmica que es va generar fa quatre anys i va destacar que les actuacions urbanístiques que acompanyaran a la construcció del supermercat permetrà fer "una transició més suau entre la zona residencial i la industrial per fer una ciutat més amable".

Durant el torn d’intervenció del públic, alguns veïns van mostrar la seva preocupació per la possible pèrdua de places d’aparcament al barri i els problemes de trànsit que es poden generar quan el supermercat estigui obert. També es va demanar que s’arreglin les voreres dels carrers adjacents i que es puguin fer passos de vianants elevats per millorar la seguretat a l'hora de creuar. Alguns dels participants a la reunió també van preguntar per la part de la fàbrica Aismalibar que encara no s'ha enderrocat i que pertany a un entitat bancària que encara no ha expressat l'ús que li vol donar a aquest terreny.

Seccions:

Deixa un comentari