La plantilla ratifica l’acord assolit entre sindicats i direcció

Els treballadors han assistit aquest dijous al migdia a l’assemblea que s’ha fet al campament ‘La Resistance’, davant de la planta de Montcada

L'alcaldessa, Laura Campos, ha rebut una emotiva ovació pel seu suport a la plantilla de Nissan
Sílvia Alquézar
El campament de 'La Resistance' es desmuntarà després de l'acord assolit
Els representants dels sindicats de Nissan han explicat als treballadors els acords assolits amb la direcció
El comitè d'empresa de la planta de Montcada també ha intervingut durant l'assemblea
La plantilla de Nissan ha ratificat l'acord entre sindicats i direcció per una àmplia majoria
Abraçades i molta emoció durant tota l'assemblea que ha posat el punt final a tres mesos de negociació, mobilitzacions i 94 dies de vaga
L'alcaldessa, durant la seva intervenció a l'assemblea de treballadors de Nissan

Després de 36 hores de negociació, els sindicats i la direcció de Nissan van arribar aquest dimecres al vespre a un acord sobre l’Expedient de Regulació d’Ocupació per a les tres plantes de la multinacional japonesa a Catalunya, ubicades a Montcada i Reixac, Barcelona i Sant Andreu de la Barca, que afecten més de 2.500 treballadors directes i 20.000 indirectes. La majoria de la plantilla ha ratificat el conveni en una votació a mà alçada que s'ha fet durant  l'assemblea que ha tingut lloc al campament de 'La Resistance', davant de la factoria de Montcada i Reixac, al Pla d'en Coll.

L’empresa s’ha compromès a no realitzar acomiadaments traumàtics durant el període de vigència de l’activitat industrial, que finalitzarà el 31 de desembre del 2021. Ambdues parts també han pactat amb les administracions centrals i autonòmiques afavorir la incorporació de projectes industrials per a la reindustrialització de les fàbriques catalanes, garantint l’ocupació durant els tres primers anys donant preferència als empleats de Nissan. Pel que fa a les indemnitzacions, Nissan ha acceptat eliminar els topalls com demanaven els sindicats, amb un pacte especial per als treballadors de 50 a 54 anys. Així, les persones nascudes abans del 1996 es garantirà el 90% del salari fins als 62 anys amb la percepció de la retribució del conveni especial de la Seguretat social fins als 63; les nascudes el 1967 rebran el 80% del salari net fins als 61 anys; les de 1968, el 80%; les del 1969, el 75% i, les nascudes el 1970 en endavant es garantirà una indemnització de 60 dies per any sense límit d’anualitats. El comitè d’empresa ha valorat positivament l’acord assolit, destacant la unitat de la plantilla durant els tres mesos de lluita, amb nombroses mobilitzacions i una vaga indefinida de més de 90 dies.

Valoracions

Els representants dels treballadors han coincidit a destacar que es tracta d'un bon acord, tot i que lamenten que no s'ha aconseguit evitar la marxa de Nissan de Catalunya. "Avui no és una dia de celebració, perquè un tancament no es pot celebrar, però és el punt de partida d'un començament per buscar nous inversors i donar continuïtat als llocs de feina", ha comentat Miguel Ruiz, de Sigen-USO, durant l'assemblea, en què han intervingut els representants dels sindicats que configuren el comitè d'empresa. Per part de CCOO ha parlat Miguel Ángel Goiza, qui considera que és molt important "haver aconseguit que tots els treballadors tinguin una indemnització digna i s'obri la possibilitat de mantenir els llocs de treball amb el pla de reindustrialització", ha dit, insistint en el fet que aquest acord "no hagués estat possible sense la lluita de la plantilla que ens ha permès arribar fins a l'últim dia de la negociació amb molta força". Goiza també ha tingut unes paraules per als 20.000 treballadors indirectes que es quedaran sense feina pel tancament de Nissan: "Hem de seguir donant suport a les seves reivindicacions, perquè la seva lluita continua sent la nostra". En el torn de parlaments també ha intervingut Javier Albariz, d'UGT, qui ha qualificat com a "molt dur" el procés de negociació. Respecte a l'acord, el sindicalista ha dit que "si hi ha una paraula que defineixi l'acord és l'equitat, perquè s'ha intentat arribar a un pacte que beneficiï a tothom". D'altra banda, Javier Adalid, del comitè d'empresa de la planta de Montcada, ha fet referència als 94 dies de vaga de la plantilla montcadenca, "que han servit per ficar pressió a l'empresa i demostrar la força dels treballadors. És un dia trist perquè es tanca una empresa històrica, però l'acord és positiu perquè el marge de maniobra tampoc era molt gran amb la Reforma Laboral". Sobre la nova etapa que s'obre a partir d'ara, el representant sindical creu que és un bon punt de partida per atraure futurs inversors i donar continuïtat als llocs de feina. Els treballadors s'incorporaran a la feina a finals del mes d'agost "amb molta feina per endavant amb l'objectiu d'aconseguir un futur industrial per a les tres plantes de Nissan a Catalunya", ha dit Adalid.

Ovació a l'alcaldessa

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ECP), en nom de l'Ajuntament, ha agraït a la plantilla de Nissan la seva lluita de 94 dies per tal de donar una sortida digna al personal..'Ens heu demostrat que els drets no estan garantits i l'única forma d'obtenir-los és lluitant com ho heu fet', ha expressat Campos, qui ha estat convidada a parlar durant la celebració de l'assemblea i ha rebut un agran ovació per part dels treballadors en agraïment a la seva implicació amb les reivindicacions. L'edil i altres regidors de l'Ajuntament han assistit a l'acte, com a mostra de suport a la plantilla. 'Si bé fins ara hem acompanyat el personal i l'hem donat la nostra col·laboració, ara l'Ajuntament tindrà part activa en la segona part de tot aquest procés, perquè formarem part de la comissió de reindustrialització de la planta', ha explicat l'alcaldessa. L'acord cobreix els casos dels 2.525 treballadors i treballadores directes de Nissan, però tant els sindicats de Nissan com l'Ajuntament han instat la Generalitat i l'Estat espanyol a treballar per donar suport les més de 20.000 persones treballadores que de forma indirecta treballen per a la multinacional, com a ara proveïdors i empreses de serveis.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari