La Plataforma Antiincineració, crítica amb l’Ajuntament per no actuar contra Lafarge

El Grup de Medi Ambient també demana la dimissió del govern per no forçar el tancament de l’empresa

Arran l’últim episodi d’emissions de la cimentera Lafarge, el passat 29 d’abril, la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac i l’AV de Can Sant Joan han instat l’Ajuntament a actuar per tancar la fàbrica. Ambdós col·lectius han criticat amb duresa el comunicat en què la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC), explica les accions que ha fet el consistori després de l’incident i, entre les quals, hi ha demanar informes a l'empresa Lafarge i a la Generalitat i l’establir protocols d'actuació addicionals per evitar aquest tipus d'incidents. Per a la Plataforma i l’AV, aquestes mesures no són prou contundents. “El que ha fer l’Ajuntament és demanar d’una vegada el tancament de la instal·lació i deixar de fer-se fotos i abraçades amb una empresa que ens està matant”, reivindica el col·lectiu en un comunicat.

Respecte l’escrit publicat per la Regidoria de Medi Ambient, en què assenyala que l’incident de dimarts no va suposar un risc afegit per a les persones amb bona salut, la Plataforma i l’AV es pregunten què passa amb els veïns que no la tenen. Ambdós col·lectius també posen en dubte que el tipus de partícules que va emetre la cimentera no continguessin una concentració “significativa” de compostos tòxics, com diu el consistori.

En el seu comunicat, la Plataforma i l’AV es pregunten què hagués passat si la xemeneia de Lafarge no s’hagués obert per donar sortida a l’obstrucció de la torre d’intercanvi, i si el protocol addicional d’actuació que proposa l’Ajuntament per aquest tipus d’incident inclourà evacuar la població.

La Plataforma i l’AV lamenten, d’altra banda, que l’empresa vulgui minimitzar l’incident dient que el problema es va resoldre en cinc minuts. “Els veïns van veure com les emissions van durar prop d’una hora però a Lafarge només li preocupa que funcioni la seva fàbrica, no si llença productes perillosos sobre els veïns”, afirma el col·lectiu.

 

Demanda de dimissió

El Grup de Medi Ambient, per la seva banda, ha demanat en un comunicat la dimissió del govern local en ple per no actuar contra la cimentera. "L’Ajuntament té molts mitjans legals i polítics per fer-la fora o tancar-la, posant-li obstacles continus", afirma. Segons el col·lectiu ecologista, el consistori hauria d’aprofitar l'incident de dimarts que ha titllat d'"escandalós" i la resolució del Tribunal Superior de Justícia –que anul·la la llicència mediambiental de Lafarge– per clausurar la planta. "Aquesta és la voluntat reiterada dels veïns que pateixen la contaminació diària atmosfèrica acústica de la mateixa", assenyala el Grup.

El col·lectiu també recorda que tant l'OMS com nombrosos estudis mèdics demostren que l’emissió de partícules de qualsevol composició perjudica la salut "i més en persones molt vulnerables com infants i persones grans", assenyala, tot incidint en què l’hora de l'episodi va coincidir amb l’entrada d'alumnes a l’escola El Viver. Per al Grup de Medi Ambient, les mesures que ha anunciat l'Ajuntament, com ara reunir-se amb la Generalitat, pretenen desviar l’atenció per mantenir la permanència de la multinacional al municipi.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari