La Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, decebuda amb el Ple

Els portaveus van consensuar una moció diferent a la que va presentar el col·lectiu a través d’ICV-EUiA

Tots els grups municipals, a excepció d’ICV-EUiA que es va abstenir, van aprovar ahir una moció consensuada en junta de portaveus en suport a les famílies afectades pels desnonaments. El text, però, no és el que va presentar la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) a través de la coalició ecosocialista i avalat per més de 2.000 signatures. Els grups van argumentar que l’Ajuntament no té competències ni recursos per assumir algunes de les set demandes de la Plataforma com ara garantir un habitatge de lloguer social per a les famílies que, a causa de la crisi, siguin desnonades o fer de mitjancer davant les entitats bancàries per paralitzar la pèrdua de l’habitatge. “Seria molt fácil votar a favor de la moció de la PAH per quedar bé, però estaríem adoptant un compromís que no podem complir”, va dir la portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar. En nom del PPC, Eva García va reconèixer la difícil situació en què es troben moltes famílies a causa de la crisi i va dir que “cal fer un profund debat al respecte sobre reformes normatives buscant l’equilibri entre acreedors i deutors perquè el sistema financer no resulti afectat”. Per part del govern, Joan Carles Paredes (CiU) va coincidir amb Esquerra que “seria irresponsable aprovar una moció sabent que no es pot assumir”, el mateix argument que va expresar M. Carmen Porro, portaveu del PSC: “L’Ajuntament no pot garantir que donarà un habitatge a les famílies desnonades o paralitzar desnonaments o arribar a acords amb entitats bancàries per refinançar deutes hipotecaris per manca de competències i recursos”.

ICV-EUiA, que va participar en l’elaboració del document aprovat definitivament, es va abstenir en la votació de la moció argumentant que s’havia compromés a defensar el text de la Plataforma i que, per coherència, no podia votar a favor de les dues. “Em sap greu que no haguem pogut arribar a un acord sobre el text presentat per la Plataforma tot i que el vam presentar abans de Setmana Santa”, va dir el portaveu del grup, Josep M. González.

Elisa Díaz, portaveu de la PAH, es va mostrar molt decebuda i indignada amb la decisió del Ple i, en el torn de precs i preguntes, va acusar al govern de mentir. “Ens vau dir que aprovaríeu la moció i no ho heu fet, us heu rigut de tota la gent que ha signat el document i que creu que el que aquí es demana és perfectament assumible”, va manifestar. La moció consensuada per tots els portaveus acorda instar el govern espanyol a implementar les mesures necessàries per paralitzar els desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària i per facilitar que els milers de pisos que estan acumulant les entitats financeres a causa d’aquesta situació es posin a disposició dels afectats en règim de lloguer social i no superant el 30% de la renda familiar disponible. L’Ajuntament també es compromet a mantenir el servei d’assessorament jurídic de l’Oficina Local d’Habitatge i a facilitar l’accés a les famílies desnonades als programes municipals d’habitatge protegit en règim de lloguer sense tenir en compte que els beneficiaris estiguin en un registre de morositat. La moció es traslladarà al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari