La Plataforma de Montcada es mostra satisfeta de la seva participació a l’acte
Representants polítics valoren la conferència del químic Paul Connett
La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac s’ha mostrat satisfeta de la seva participació a les jornades sobre l’escalfament global i la incineració de residus, que Ecologistes de Catalunya i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) han organitzat a Barcelona, dissabte passat, 30 de gener, i durant tot aquest dilluns. Els antiincineració locals van presentar dissabte al matí totes les actuacions que s’han dut a terme a Montcada per evitar que a la planta de Lafarge de Can Sant Joan es faci servir biomassa en el procés de generació d’energia per elaborar el ciment. “Els presents van entendre bé les nostres reivindicacions”, ha explicat un dels ponents i portaveu del col·lectiu, José Luis Conejero, qui ha destacat especialment les intervencions del professor de la Universitat de l’Ulster (Irlanda) Vyvian Howard, sobre les nanopartícules, i la de Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona. També hi intervenen representants de muncipis com Sant Feliu del Llobregat o Dosrius, que lluiten contra la incineració, i d’entitats ecologistes.
Aquest matí, el químic Paul Connett ha participat a les jornades a Barcelona. El nord-americà, aprofitant la seva estada a Catalunya, va oferir una conferència al Kursaal sobre els perills de l’ús de biomassa, que va omplir de gom a gom la sala Joan Dalmau. “Hem quedat encantats de la seva conferència, no només pel que diu sinó amb el sentiment que es posiciona en contra de la incineració”, ha explicat Conejero. La mateixa sensació la van tenir alguns dels representats polítics de Montcada que van assistir a la xerrada. Per part d’ICV-EUiA, el portaveu del grup municipal, Josep M. González, va indicar divendres que Connett “si bé no ens ha explicat res de nou sobre el perill de la incineració, la seva visió com a expert ens referma la nostra voluntat, que és el trasllat de la cimentera”. González també va explicar que el seu grup ha parlat directament amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar –d’ICV-EUiA– i amb la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, i els han comunicat que “no es valen els arguments tècnics, nosaltres som ciutadans i el sentit comú ens diu que l’ús de biomassa és perjudicial per a la salut”.
Del govern, hi va assistir la regidora de Salut Pública i Consum, M. Carmen González (CiU). “La primera part sobre les nanopartícules va estar bé, tot i que crec que no va aprofundir gaire sobre els efectes de les emissions sobre la salut; la segona part era el que el públic volia sentir“, va indicar la regidora. L’edil va manifestar que “encara no se sap del tot els efectes de la inicineració” i va apuntar que la qualitat de l’aire “no només depèn d’aquest factor sinó que també anem en cotxe, fumem… tot s’ha de tenir en compte“.
Paul Connet va encoratjar divendres la ciutadania a seguir mobilitzant-se contra la incineració. “Les decisions es prenen lluny d’aquí, però tenir en contra la ciutadania no dóna bona imatge i això les companyies ho saben”, va destacar el regidor d’Esquerra regidor Jordi Sánchez, qui va recordar que des del seu grup “estem en contra de l’ús de biomassa i d’actual sistema d’energia, el carbó de coc”. L’edil no tanca les portes a la possibilitat que es fes servir combustibles no contaminants com ara el gas natura, però “això no és rentable”. El regidor sobiranista va reiterar el posicionament d’Esquerra a favor del trasllat de la cimentera: “Estem a favor dels llocs de feina dels treballadors de la planta, però hi ha prioritats, i el primer és la salut”. D’altra banda, la Plataforma Antiincineració ha anunciat que a hores d’ara està preparant la seva participació al Carnaval de Montcada, on té previst participar amb una comparsa reivindicativa. Els interessats a participar-hi poden adreçar-se al local de l’AV de Can Sant Joan. A final de febrer està previst organitzar una xerrada a la Font Pudenta.