La ràpida actuació de l’ACA i l’ADF impedeix un nou desastre ecològic al Besòs

El vessament d’un milió de litres d’oli vegetal a la Riera Seca, controlat a 500 metres de la desembocadura del riu

16/05/2023 14:27
Actualització:
16/05/2023 14:27

El vessament d‘un milió de litres d’oli vegetal a la riera Seca de Santa Perpètua de Mogoda, el passat dissabte, ha estat a punt de causar un nou desastre ecològic al riu Besòs. Segons fonts dels Bombers, l’origen de la fuita va ser el trencament d’un dipòsit de l’empresa Lípidos Santiga –registrat sobre les 11h–, que va tenyir de groc la riera, causant l’alarma entre els veïns i les autoritats.

Coordinats per l’Agència Catalana de l’Aigua, una desena de voluntaris de l’ADF Serralada de Marina van aixecar un mur de contenció entre els municipis de Santa Perpètua i la Llagosta, a 500 metres de la desembocadura del Besòs, impedint que l’aigua contaminada arribés al riu. També es van instal·lar sistemes de drenatge en previsió de les pluges que van caure al vespre.

Efectius del Consorci Besòs-Tordera s’han afegit aquest matí a les tasques de control. Segons fonts de l’ADF, els camions cisterna de l’ACA ja han retirat la majoria del vessament i s’han aplicat noves mesures de prevenció perquè les restes no puguin arribar al Besòs, desviant el cabal de la riera Seca fins a la depuradora i aixecant nous dics de contenció per si hi ha més pluja. Els Mossos han obert una investigació per determinar les causes del vessament que, tot i no ser tòxic, pot afectar negativament la fauna del medi natural.

Un voluntari de l’ADF, usant l’excavadora de l’Ajuntament per fer el dic de contenció

Comunicat del PSC Montcada

El candidat socialista a l’alcaldia, Bartolo Egea, i la regidora Nani López es van desplaçar fins a La Llagosta per conèixer el dispositiu que s’estava duent a terme per retirar el vessament d’oli vegetal que ha afectat la Riera Seca. En un comunicat, el PSC ha lamentat l’absència d’autoritats montcadenques al lloc dels fets.

Bartolo Egea i Nani López, parlant amb voluntaris d’ADF, el mateix dia del vessament (Foto: PSC)
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari