La Ribera estrena els primers ‘nius de llibres’ del municipi

Es tracta de punts d’intercanvi de llibres oberts a la ciutadania i dinamitzats de forma col·lectiva

D'esquerra a dreta, Ismail Ahalli, promotor de la iniciativa; Mar Sempere, presidenta de l'Àrea Social; M. Rosa Borràs, regidora de Cultura, i Jaime Imbernón, president de l'AV La Ribera, al costat d'un dels nius de llibres
Pilar Abián

La Ribera és el primer barri del municipi que compta amb ‘nius de llibres’, punts d’intercanvi de llibres oberts a la ciutadania. Concretament se n’han instal·lat dos, un a tocar de la plaça i un altre proper a l’avinguda, al costat de la parada de l’autobús. Ambdós es van inaugurar el passat dissabte, amb una festa infantil durant la qual els promotors de la iniciativa –Taula Activa i Ajuntament– celebraven que per fi s’hagi pogut executar un projecte que va néixer a principi del 2021 de la mà d’un veí del barri, Ismail Ahalli, lector consumat i amant dels contacontes. “Aquest és un un petit gra de sorra per promoure una afició com la lectura, que estimula imaginació i planta cara a la solitud; amb els nius acostem els llibres a la gent que no els compra ni es desplaça a la biblioteca i, sobretot, els posem a l’abast dels infants“, va celebrar Ahalli.

Aquest és un un petit gra de sorra per promoure una afició com la lectura, que estimula la imaginació i planta cara a la solitud

Ismail Ahalli, promotor de la iniciativa

Fer realitat el projecte no ha estat fàcil. “A causa de la pandèmia i la burocràcia, el camí ha estat llarg i feixug, però estic molt content del resultat”, va dir Ahalli, tot agraïnt la implicació de les persones i entitats que s’hi han involucrat. I és que el niu de llibres respon a un treball comunitari que inclou la Taula Activa, el departament de Polítiques d’Inclusió, la Regidoria de Cultura a través de les biblioteques, l’AV La Ribera, l’institut del barri, el Servei Local de Català i el Centre Cívic. Conjuntament, aquestes entitats i serveis vetllaran perquè sempre hi hagi llibres disponibles al niu, els exemplars estiguin en bon estat, siguin variats per a tots els públics i els continguts dels volums respectin les llibertats i els drets de les persones.

Dues lectores fent una ullada al contingut d’un dels nius de llibres de la Ribera
Pilar Abián

“El funcionament del punt és ben senzill. Qui vulgui pot agafar un llibre per llegir-lo i retornar-lo un cop acabada la lectura. També es poden fer aportacions particulars i intercanvis a través del Centre Cívic de la Ribera”, va explicar Judith Font, tècnica d’Acció Comunitària, qui ha pres el relleu de la seva antecessora, Marta Sau, a qui tant ella com Ahalli van agrair la tasca feta.

Disseny sostenible

Els nius tenen un disseny sostenible i estan fets de fusta, seguint el model dels que se solen col·locar als arbres per als ocells. Inicialment, el projecte també va implicar estudiants de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria Elisava de Barcelona, que van fer diferents propostes de prototip però cap d’elles va reeixir; algunes, perquè no complien amb les normatives de l’espai públic municipal i d’altres, perquè els costos de fabricació eren massa elevats.

Tenim quatre nius més per instal·lar, només cal que hi hagi entitats disposades a involucrar-se en la seva dinamització i manteniment

Mas Sempere, presidenta de l’Àrea Social

La voluntat de l’Ajuntament és que aquesta iniciativa es traslladi a altres barris, segons va apuntar la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (ECP). “Tenim quatre nius més per instal·lar, només cal que hi hagi entitats disposades a involucrar-se en la seva dinamització i manteniment”, va dir l’edil.

I

Deixa un comentari