La Rua recupera la participació que registrava abans de la pandèmia

Un total de 15 comparses prendran part a la desfilada, prevista el 18 de febrer. Aquesta xifra és un bon indicador de la tornada a la normalitat, amb la incorporació de grups veterans i de nova creació. En aquesta edició, debutaran les comparses de les escoles Fedac, Elvira Cuyàs i Font Freda, impulsades per les respectives AFA, i l’associació sociocultural Flow2K MiR, que aposta per les disfresses inclusives.

La comparsa de l'AFA de l'escola Fedac, en un dels últims assajos, fets al parc de Ca n'Oller
Berta Barcons

Enguany el Carnaval de Montcada recuperarà la seva esplendor després de l’etapa pandèmica. No només retornen a la Rua la majoria de comparses habituals, sinó que s’hi afegeixen de noves, assolint la quinzena de participants. Entre les noves incorporacions destaquen les associacions de famílies d’alumnes (AFAs) de tres escoles: Fedac, Elvira Cuyàs i Font Freda. Amb aquestes, ja són sis les entitats vinculades a centres educatius –la resta són l’escola Reixac, l’IE El Viver i La Salle Montcada. La comparsa més nombrosa és la del Fedac, amb 180 participants. “Quan vam proposar muntar el grup, no esperàvem una resposta tan massiva”, explica Ramon Vilar, un dels organitzadors, amb experiència a la Rua ja que va participar en anteriors edicions com a membre del desaparegut esplai Sesa.

Una altra comparsa de nova creació és la de l’associació sociocultural Flow 2k Mir, fundada per les joves Núria Castro i Mari Luz López, que aposten per les disfresses inclusives, trencant els estereotips de gènere.  La llista es completa amb els grups Terra Nostra Queens, Agrupament Escola El Turó, Thirteen Gold, Grisdance, Cirqs Krnival, Endansa, La Gralla i No Somos Nadie. Per contra, hi ha absències destacades com l’escola de dansa Jyms’, l’acadèmia d’anglès April, La Unió s’Engresca, Els Increïbles i l’AV Font Pudenta.

Recorregut

La Rua tindrà lloc aquest dissabte, amb la participació de 1.300 persones, xifra molt superior a la de l’any passat, quan només hi van prendre part unes 300 distribuïdes en quatre grups. També es recupera el sambòdrom final, davant del pavelló Miquel Poblet. Les grades que s’hi instal·len per a l’ocasió permetran que 700 persones assegudes i mig miler, dempeus, puguin gaudir de l’espectacle de lluïment de les comparses. El trajecte s’iniciarà a les 17h al carrer Bifurcació, de Can Sant Joan, i continuarà pels carrers Bateria, Masia, avinguda de la Unitat, Elionor, Major, Rambla dels Països Catalans i Camí de la Font Freda.
Les persones que vagin disfressades de forma individual o en grups petits i vulguin desfilar a la Rua, poden acoplar-se al grup de batucada Brincadeira, que un any més obrirà el recorregut. S’hi podran incorporar al punt de sortida, a l’avinguda de la Unitat o a la rotonda entre els carrers Major i Elionor. La regidora de Cultura i Patrimoni, Maria Rosa Borràs (ERC), ha fet una lectura molt positiva de la recuperació del Carnaval en la seva totalitat: “Per fi, enguany, podem tornar a gaudir en tota la seva plenitud una de les festes més esperades de l’any, recuperant la normalitat en tots els aspectes”.

El diumenge 19 de febrer es farà el lliurament de premis del concurs de sardines carnavaleres a la plaça de l’Església (12h), que també acollirà un ball infantil amb l’espectacle ‘Gira gira’, a càrrec del grup Diverband. Les persones que vulguin participar al certamen tenen temps fins al 18 de febrer per lliurar a la Casa de la Vila la seva creació feta amb paper, roba o material reciclat.

Els imprescindibles

M. Luz Sánchez porta més de 40 anys, disseny vestits per a la Rua de Carnaval

M. Luz Sánchez és la modista més veterana de la Rua, amb més de 40 anys d’experiència. Va debutar a la dècada dels vuitanta amb la comparsa del perruquer Manel Gil i, des d’aleshores, no ha faltat a cap citat amb la Rua –amb l’excepció de l’any de la pandèmia. A partir del 2002, es va incorporar a la comparsa de l’Associació Endansa, que coordina la professora i ballarina Eva Nieto, amb la qual ha creat alguns dels dissenys més espectaculars de la història de la Rua, premiats a diferents concursos de Catalunya. “És una feina esgotadora, però gaudeixo tant amb la part creativa que cada any m’hi torno a engrescar”, explica Sánchez.

Ángel Peramos, durant una sessió de maquillatge de carnaval. Foto: TG

Ángel Peramos és l’alma mater de la comparsa Thirteen Gold, que va debutar a la Rua de Montcada el 2014. A més d’ocupar-se de pensar la disfressa i dissenyar la coreografia, també fa de maquillador, tot i no tenir formació professional. Va aprendre molt dels alumnes en pràctiques de l’acadèmia de maquillatges i efectes especials Tuya, que van col·laborar amb la seva comparsa en diverses edicions. “Ara ja no podem comptar amb ells, però ens espabilem buscant idees per Internet i fent proves amb colors i textures fins que trobem el que ens agrada”, explica Peramos, qui creu que la purpurina és essencial en un bon maquillatge de fantasia, fent realitat el refrany ‘Al carnaval, tot s’hi val’.

Arturo Oller és un dels responsables de construir la carrossa de la comparsa de Grisdance. Foto: XH

Arturo Oller és un dels carrossaires més veterans de la comparsa de l’Associació Cultural Grisdance, que va debutar a la Rua l’any 2016. S’hi va implicar arran de la participació de la seva dona i la seva filla a l’escola de dansa. Enguany ha dedicat bona part de les vacances de Nadal a preparar la carrossa d’aquesta edició. “La meva motivació és fer feliç a la gent que hi participa i al públic que la vegi”, diu Arturo Oller, que es planteja la construcció de la carrossa com un repte creatiu, on compagina la imaginació, la tècnica i els materials. Afronta amb il·lusió la tornada a la Rua, després de dos anys d’absència per la pandèmia.

Seccions:

Deixa un comentari