La urbanització de l’Estany de Gallecs, cada cop més a prop
Aquest dilluns s’ha aprovat definitivament el projecte
La urbanització l’Estany de Gallecs ha entrat en la darrera etapa del procés per a la seva legalització. Aquest dimarts, la Junta de Govern Local del consistori montcadenc ha aprovat el projecte d’urbanització i la setmana vinent té previst fer el mateix amb el projecte de reparcel·lació. Un cop realitzats aquests tràmits, es podrà fer la inscripció de les finques al registre i iniciar el concurs de licitació de les obres que podrien començar l’any vinent.
El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), ha expressat la seva satisfacció davant la pròxima culminació del procés de consolidació de la urbanització que es va iniciar a l’anterior mandat. “Hem arribat fins aquí perquè la majoria dels propietaris està a favor d’assumir els costos, que pugen a 2,2 milions d'euros”, ha explicat l’edil. L’Ajuntament també hi col·laborarà reinvertint al projecte el 10% d’aprofitament que la propietat ha de cedir obligatòriament a l’administració.
El cost que hauran d’assumir els titulars de cada parcel·la va en funció dels drets d’edificació que aquesta tingui. El projecte d’urbanització preveu l’asfaltat dels vials i la creació de voreres, l’arranjament de l’accés al sector des de la carretera C-155, la creació de la xarxa de clavegueram i d’aigua potable i substituir l’actual enllumenat per un de baix consum, soterrant les línies aèries. Al 2019 es van fer les obres per instal·lar una canonada d’aigua entre un dipòsit situat a Palau Solità i Plegamans i l’entrada a la urbanització, una actuació que va costar poc més de 250.000 euros i que van sufragar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el veïnat. El projecte d’urbanització inclou la connexió entre aquesta canonada i cadascun dels habitatges.
Llarga espera
L'Estany de Gallecs és una urbanització d'11,8 hectàrees que pertany a Montcada i Reixac des de l’època medieval. L'espai està envoltat del parc agrícola i natural de Gallecs, de 755 hectàrees, repartides entre els municipis de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Lliçà de Vall i Parets del Vallès. Fa més de 40 anys que la urbanització, on hi ha una seixantena de parcel·les i una quarantena d’habitatges, espera que es faci efectiu el projecte de consolidació que compta amb el suport del 70% de la propietat. "És molt positiu haver aconseguit desbloquejar una situació de paràlisi que arrosseguem des de la dècada dels anys 70", ha explicat el president de l'AV Estany de Gallecs, Francesc Cardona. En aquella dècada, l'Estat va obrir un expedient d'expropiació del sector. Posteriorment, als anys 80, les competències es van traspassar a la Generalitat i d'aquí a l'Incasòl, organisme que durant tres dècades va mantenir el criteri que la meitat de les finques eren de la seva titularitat perquè quan es va obrir l'esmentat expedient no tenien escriptura pública. No va ser fins al 2017 que l'Incasòl va concloure que no era propietari de cap parcel·la.
En els darrers sis anys, l'AV ha anat de la mà de l'Ajuntament –les primeres passes es van fer al 2014, amb Juan Parra (PSC) com a regidor– per avançar cap a la regularització definitiva de la urbanització. Per a Cardona, la implicació del president de l'Àrea Territorial ha estat determinant. "Li vull expressar a nivell personal el meu agraïment per la qualitat humana que he percebut en aquest anys de tracte, malgrat que en determinats moments ha costat arribar a acords amb l'equip tècnic", ha dit.