‘La vigilància i la conscienciació són la millor prevenció contra els incendis forestals’

Oriol Serratusell és el regidor de Policia Local i Protecció Civil i el cap operatiu de l’ADF

El regidor Oriol Serratusell és també el cap operatiu de l'ADF La Serralada, entitat a la qual s'hi dedica com a voluntari des de fa 20 anys
Pilar Abián

En l’inici d’un estiu complex per la persistent sequera i a les portes de la revetlla de Sant Joan, l’Ajuntament i els cossos de voluntaris –Associació de Defensa Forestal (ADF) i Protecció Civil– es mantenen en alerta màxima davant la possibilitat d’incendis forestals. Els primers ensurts ja han arribat. Aquest dimarts a la tarda es van cremar 300 m² de matolls a Can Sant Joan, a causa d’un petard, i dissabte passat, prop de 5 hectàrees a Santa Coloma de Gramenet, al parc de la Serralada de Marina, en un espai que limita amb el terme municipal montcadenc.

D’aquest complicat context parlem amb el regidor Oriol Serratusell (ECP), una de les persones més involucrades en la campanya de prevenció d’incendis forestals. D’una banda, com a responsable dels departament de Policia Local i Protecció Civil i de la Regidoria de Medi Natural i, de l’altra, perquè és el cap operatiu de l’ADF La Serralada, associació a la qual pertany des de fa 20 anys i l’artífex que l’associació hagi crescut tant en recursos com en voluntaris.

Preocupat per les previsions d’un estiu complex?

El neguit sempre hi és i no només per la situació actual, sinó per la sequera acumulada des de l’estiu passat. De tota manera, les administracions i les entitats que participem a la campanya estem preparades pel que pugui passar, portem molt de temps treballant en xarxa i coordinats. És millor estar en situació d’alerta perquè, justament quan baixes la vigilància és quan més incendis hi ha.

També la ciutadania s’ha d’implicar perquè la majoria dels focs són fruit de negligències.

Així és. És important que prenguem consciència de les conseqüències que poden tenir les nostres accions. Llençar una burilla al bosc, abandonar-hi una ampolla de vidre o fer esclatar un petard pot resultar fatal. Aprofito que tenim la revetlla a tocar per recordar les prohibicions de fer fogueres o usar pirotècnia a menys de 500 metres de les zones forestals i que aquesta prohibició també inclou les lleres fluvials. Tampoc es poden fer servir fanalets.

Activitats com els botellots al bosc també poden resultar perilloses. Precisament l’AV Bosc d’en Vilaró està molt preocupada per les concentracions que es fan cada cap de setmana a l’entrada de la urbanització.

Estem al cas de la problemàtica i des del parc de la Serralada de Marina, del qual sóc vicepresident, estem disposats a posar mesures per tancar l’accés al mirador on es concentren els vehicles, però necessitem l’autorització de l’Ajuntament de Badalona, ja que l’espai es troba al seu terme municipal. Des de Montcada, tampoc no podem enviar patrulles a aquest punt ja que no hi podem intervenir. Necessitem necessàriament la implicació de Badalona i seguirem insistint fins a aconseguir-la.

'Qualsevol petita ignició, que abans quedava en no res, ara pot esdevenir un gran foc forestal'

Quina ha estat l’evolució de les campanyes forestals en els últims anys?

En aquesta dècada hem evolucionat cap a un nou model d’incendi, que anomenem de sisena generació. Això vol dir que qualsevol petita ignició que abans quedava en res ara es pot convertir en un gran incendi forestal. En tenim molts exemples propers a Espanya i Portugal. Són incendis que es retroalimenten i esdevenen molt perillosos. Per evitar-los, has de tenir gent al territori fent vigilància.

És amb aquesta filosofia que es crea la unitat policial administrativa i de medi ambient?

Òbviament és una contribució important. Tenir una policia especialitzada en aquest àmbit amb agents i vehicles preparats per accedir al medi natural i que treballin en coordinació amb el cos d’agents rurals i amb els guardes dels parcs serà beneficiós per al municipi. No obstant això, el territori a cobrir és molt gran. Un cop la unitat entri en funcionament, veurem com funciona.

Vostè compagina la tasca de regidor amb la de cap operatiu de l’ADF La Serralada de Marina, una associació que avui dia és tot un referent a Catalunya.

Això respon a la tasca que s’ha anat fent durant anys, encara que també és cert que les administracions ens estan ajudant. Rebem ajuts de la Generalitat, els ajuntaments de Montcada, Santa Coloma de Gramenet, el Consorci Gallecs i, puntualment, subvencions de la Diputació per a l’adquisició de material. Els recursos econòmics són necessaris perquè treballem amb equips homologats, la protecció dels voluntaris és la principal prioritat de l’ADF.

Els voluntaris són l’autèntic motor de l’ADF La Serralada i els que l’han convertit en un referent a Catalunya

El que no té preu és la dedicació dels voluntaris.

L’agraïment cap al grup és infinit. Com a cap operatiu estic molt orgullós del meu equip, està molt involucrat. Sempre dic que entrar a l’ADF respon a un estil de vida. Hem de pensar que deixem tot de banda, família, amics, vacances per estar aquí i això és molt lloable. Jo puc haver contribuit a fer créixer l’associació però l’autèntic motor són els voluntaris. Quan hi vaig començar només érem sis i ara ja sumem 27 i m’agradaria arribar a la cinquantena.

Són persones que posen en risc el seu físic sense rebre cap remuneració.

Per això posem molt èmfasi en minimitzar i prevenir riscos. Tot l’equip rep formació específica a l’Institut de bombers de la Generalitat de Catalunya per poder intervenir en incendis forestals. Els protocols de seguretat interns també són molt rigurosos. D’aquí no surt cap vehicle si no ha passat uns xequeig especial; les revisions del material són contínues. Totes les nostres funcions estan descrites, no hi ha marge per a la improvisació; ens hi va la vida i aquesta no és la nostra feina. La seguretat és la nostra obsessió i es demostra amb el fet que acabem de passar un estudi de riscos laborals i hem tret la millor nota.

'No estem d'acord amb la nova normativa que situa les ADF a la cua dels grans incendis forestals'

Què n’opina sobre la nova normativa dels bombers que prohibeix que les ADF estiguin a primera línia de foc?

És una norma a aplicar quan hi ha grans incendis forestals. En qualsevol cas, tant des de l’ADF com des de l’Ajuntament, hi estem en contra. Precisament les ADF es van crear al 1986 per actuar en aquests casos i estar a primera línia de foc, no a la cua, com volen ara. El nostre personal està format pel propi cos de bombers, així que no compartim la decisió que s’ha pres i així ho hem traslladat a la Generalitat que ha creat una taula de treball per debatre la situació. Val a dir, d’altra banda, que els consistoris tampoc n’hem estat informats prèviament, com procediria.

Quins projectes de futur té l’ADF La Serralada?

Crec que hem de començar a canviar el model sobre com afrontar l’extinció d’incendis. De vegades un foc no s’apaga amb aigua, sinó amb maquinària. Veient la magnitud dels incendis i de les peticions que fan tant el territori com el cos de bombers hem d’avançar en el treball amb maquinària per prevenir i extingir. Volem prosperar per poder donar el millor servei a la ciutadania.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari