‘L’accés a la cultura és un dret social que l’administració ha de garantir’

La regidora d’ERC afronta la seva primera experiència política com a responsable de Cultura i Patrimoni i Serveis Generals

Maria Rosa Borràs, de 61 anys i veïna de Mas Rampinyo, posa al terrat de la Casa de la Vila, on es troben les dependències de Cultura i Patrimoni
Laura Grau

M. Rosa Borràs (ERC) no és una nouvinguda a l’Ajuntament, ja que abans de ser regidora de Cultura i Patrimoni i de Serveis Generals, hi va treballar durant 29 anys fent tasques administratives al departament de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió. L’experièn­cia prèvia com a treballadora li ha permès tenir un ampli coneixement del funcionament de la corporació, fet que considera un avantatge per fer front a la tasca política.
 

Quins són els objectius d’aquest mandat en l’àmbit de Cultura? 
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat ens diu que la cultura ha de ser considerada com un bé públic i preferent. Per tant, creiem que l’accés a la mateixa és un dret social que l’administració ha de garantir.­ Pel que fa a les arts escèniques, mantindrem una oferta tea­tral acurada, tant per al públic adult com per als més menuts . La programació que s’està oferint actualment té molt bona resposta. Així es demostra quan semana rere setmana el Tea­tre Municipal s’omple de gom a gom i sovint les entrades s’exhaureixen amb dies d’antelació. Pel que fa a les arts plàstiques, estan sempre a l’abast de la ciutadania. Les tres sales d’exposicions estan en constant renovació i, quinzenalment, inaugurem mostres de diferents disciplines artístiques, especialment pintura i fotografia, amb molt bona acollida.
Quins són els àmbits que vol potenciar?
Volem millorar l’oferta escolar pel que fa al teatre, la música i la dansa. Aquest curs, el programa ‘Anem al teatre’ portarà més de 4.000 infants i joves de P3 fins a Batxillerat al Teatre Municipal,  que podran veure obres de companyies reconegudes de tot l’Estat. També volem potenciar la dinamització lectora per mitjà de les biblioteques públiques; donar visibilitat al patrimoni cultural per mitjà del Museu Municipal i reempendre els cursos d’arts plàstiques per a adults i nens. 
Com a municipi, podem estar orgullosos dels equipaments culturals? És viable tenir-ne a cada barri?
Sí que en podem estar orgullosos, tot i que alguns han quedat obsolets i caldria adequar-los a les demandes actuals. Pel que fa als equipaments a cada barri, seria desitjable tenir-los, però, ara per ara, és impossible des del punt de vista pressupostari.
Per què Mont­cada no té una escola de música municipal?
Ja ens agradaria però, ara per ara, no és via­ble econòmicament. Tot i així, des de fa 25 anys, oferim cursos de música no reglats, que inclouen­ una gran varietat d’instruments i que compten amb 200 alumnes inscrits.
Com valora el volum d’entitats i persones que es mouen al voltant de la cultura local?
Som afortunats de tenir un municipi tan ric en entitats de diversa índole, des de grups de teatre que fan possible la mostra Montcada a Escena i omplen cada any les sales montcadenques, fins a les comparses de Carnaval i les escoles de dansa, així com bandes de música de repercusió nacional i internacional. 
Pel que fa a Patrimoni, quines actuacions hi ha previstes?
Una de les prioritats serà la crea­ció d’un arxiu històric del patrimoni documental de la ciutat que volem vincular a un fons d’imatges d’accés públic. Aixó serà possible gràcies a la donació que la Fundació Cultural Montcada, convertida ara en associació, farà a l’Ajuntament properament. També volem donar un pas endavant pel que fa a la museïtzació de la Casa de les Aigües i seguir vigilant i supervisant la conservació dels elements inclosos al Catàleg. Una de les darreres actuacions va ser la consolidació del jaciment de Les Maleses. 
Creu que la ciutadania és conscient de la riquesa del patrimoni local?  
Cada vegada més, sobretot gràcies­ a la tasca del Museu Municipal, que organitza regularment programes de dinamització del patrimoni per tal de donar-lo a conèixer a la ciutadania com, per exemple, les visites teatralitzades a la Casa de les Aigues, La Ruta de les esglesies amagades, les visites al poblat ibèric de les Maleses i la Fira Modernista, entre d’altres.
Què opina de les festes majors dels barris? S’han de preservar o és millor una Festa Major potent?
Aquest és un tema complicat.  Cada barri té la seva identitat i s’ha de respectar que la vulguin mantenir. Les festes majors de cada barri han anat evolucionant de forma diferent i aquí està la riquesa de la diversitat cultural. 
I, com a regidora de Serveis Generals, quines són les seves funcions?
La  gestió i tramitació dels expe­dients­ de responsabilitat patrimonial i la reclamació dels danys soferts pel patrimoni municipal. També inclou la gestió i tramitació  de lloguers de propietat ho­rit­zontal municipal i les assegurances.

Deixa un comentari