L’ADF i Protecció Civil vetllen per prevenir els focs al municipi

Els efectius són voluntaris compromesos amb la natura que han passat per un procés de formació

Voluntaris d'ADF treballen per prevenir el foc al bosc
Pilar Abián

Voluntaris de Protecció Civil i l’Associació de Defensa Forestal (ADF) es mantenen en alerta per actuar en cas d’incendi forestal a la localitat. La seva implicació és especialment important per a un municipi com Montcada i Reixac on hi ha un elevat nombre d’hectàrees de bosc repartides entre la serralada de Marina i Collserola, a les quals s’han de sumar també els terrenys agroforestals de Mas Duran.

Es tracta de veïns aficionats a la natura que, després d’un procés de formació, estan preparats per fer un cop de mà al cos de bombers, i en coordinació amb la Policia Local, en cas d’incendi.

Tot i que des de l’inici de l’estiu i, fins ara, no s’ha produït cap foc destacable a la localitat, el risc que n’hi hagi és elevat. La primavera ha estat plujosa i hi ha força vegetació, el que fa augmentar la combustibilitat.

Els membres de Protecció Civil van uniformats amb camisa i pantalons de color blau marí i distintius en taronja mentre que els de l’ADF es distingeixen pel color groc. Disposen de vehicles dotats amb cubes d’aigua per poder fer els treballs de vigilància i, si s’escau, d’intervenció. També fan tasques de sensibilització per tal d’evitar actuacions negligents que puguin provocar un incendi per part de veïns i usuaris com cremes de restes vegetals, barbacoes, llançament d’objectes encesos, abocament de residus.

Actualment, a Protecció Civil hi ha 12 voluntaris que presten servei rotativament enquadrats en equips. “Cada grup està de guàrdia des de les 20 hores del dijous fins a les 20 hores del dijous següent”, explica el responsable de l’entitat, José Jiménez. En el cas de l’ADF, la vintena de voluntaris que en forma part s’organitza en grups de tres i cadascú en funció de la seva disponibilitat. “Gràcies a les noves tecnologies,  tots estem connectats i de seguida que hi ha una alerta, tothom que pot, ve a ajudar”, explica el president de l’ADF, Julio Nolasco, tot destacant l’altruisme i la passió que els voluntaris mostren per la tasca que realitzen.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari