L’advocat de la defensa assegura que l’Ajuntament ha fet un seguiment minuciós a Lafarge

L’exalcalde, César Arrizabalaga, i la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, han declarat davant la jutgessa

Durant una hora llarga cadascú, la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo (PSC), i l’excalcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, –per aquest ordre– han declarat com a imputats aquest dimecres al matí, 13 d’abril, davant la jutgessa del Jutjat número 2 de Cerdanyola sobre la querella que la Fiscalia de Medi Ambient ha presentat sobre la contaminació acústica que emet la planta montcadenca de Lafarge i en la qual la Plataforma Antiincineració actua com a acusació particular. Arrizabalaga i Gonzalo han declinat fer declaracions públiques al respecte mentre el magistrat no decideixi si arxiva el cas o bé el porta a judici. En el seu nom ha parlat l’advocat defensor, Cristóbal Martell, qui ha explicat que “no hi ha hagut cap conducta omissiva per part de l’Ajuntament, que, per contra, ha fet un estricte seguiment de l’empresa”. El lletrat ha assegurat que el consistori no té competències en matèria mediambiental i que aquestes corresponen a la Generalitat, però que, tot i això, “s’ha fet un seguiment permanent i els resultats han estat enviats al Departament de Medi Ambient”. Pel que fa a la contaminació acústica, Martell ha dit que Lafarge es troba immersa en una fase d’adequació al nou reglament i té temps fins al novembre del 2011. El lletrat de la defensa assegura que la querella de la Fiscalia “està plena d’errades tècniques cridaneres com la requalificació del terreny o el fet que no es conegui que hi ha un nou mapa acústic municipal, que rebaixa la sensibilitat acústica permesa a Can Sant Joan”.

Per contra, l’advocat de la Plataforma Antiincineració, Albert Calduch, ha manifestat que la declaració d’Arrizabalaga i Gonzalo “pretén ocultar els efectes contaminants de Lafarge sobre l’entorn i la salut i és contradictòria, en alguns moments han dit que l’empresa no contamina i en d’altres, que sí”. El lletrat de l’acusació particular ha dit que els imputats han traspassat les competències, tant en matèria ambiental com sonora, a la Generalitat, “però la llei fixa que els ajuntaments tenen poder en el tema acústic”, ha indicat Calduch, qui ha avançat que continuarà treballant per demostrar “com les emissions de la cimentera afecten la salut de les persones”. Durant la declaració també han assistit els advocats de Lafarge, que s’han emportat el dossier informatiu. L’anterior director de la planta, Oswaldo Pereda, també està imputat en la querella però, segons han indicat els advocats, encara no ha rebut la citació.

Durant les quatre hores que ha durat la compareixença, representants de la Plataforma Antiincineració han estat davant les portes dels Jutjats de Cerdanyola, amb pancartes reivindicatives. “Lafarge és la veritable culpable de la situació, els representants municipals són una mera comparsa”, ha manifestat el portaveu del col·lectiu, José Luis Conejero.

Deixa un comentari