Lafarge celebra el centenari amb l’objectiu de seguir 100 anys més
L’empresa ha fet aquest divendres l’acte central de l’efemèride a les seves instal·lacions
Al voltant de 350 persones, entre autoritats, treballadors i extreballadors, clients, proveïdors i representants d’entitats locals, s’han donat cita aquest matí a la fàbrica Lafarge per celebrar els 100 anys de la instal·lació. Amb motiu del ‘Dia del centenari’, la direcció ha preparat un seguit d’activitats per al assistents, com ara un trenet que feia un recorregut per la planta i una representació teatral sobre la història de la cimentera que va posar en marxa el comte Eusebi Güell amb el nom d’Asland i que actualment pertany a la multinacional Lafarge-Holcim. Després dels parlaments oficials, s’ha programat un dinar i una sessió de ball.
El director de la planta, José Luis Coleto, ha expressat sentir-se orgullós de poder celebrar el centenari així com el desig de continuar al municipi. “Esperem poder seguir aquí 100 anys més”, ha dit, tot augurant unes bones perspectives de futur: “La cimentera està molt ben posicionada, en un territori que aposta per la innovació, per ciutats intel·ligents i això es traduirà en la fabricació nous productes que facilitin i ajudin a reduir l’energia i la contaminació, a construir eficientment i més ràpid”. Coleto ha afegit que la sostenibilitat és un dels principals valors de l’empresa, que segueix apostant per la valorització. “No hem de tenir por a la utilització de noves fonts d’energia com els combustibles alternatius derivats dels residus i que, d’altra banda, permeten erradicar els abocadors”, ha dit.
El director de Lafarge a Montcada també ha lloat la tasca que ha fet l’empresa per la recuperació del Turó i per la dinamització cultural, social i esportiva del municipi. “La nostra política és de total transparència, l’any 2016 ens va venir a visitar un miler de persones i aquesta xifra anirà en augment perquè entrarem a formar part d’un circuit d’instal·lacions de turisme industrial aprofitant que a la nostra planta hi ha edificis històrics catalogats”, ha explicat Coleto.
El director general del grup Lafarge-Holcim a Espanya, Isidoro Miranda, ha destacat que la cimentera local forma part d’un dels principals fabricants de ciment, formigó i àrids del món i que l’objectiu de la multinacional és mantenir aquest lideratge durant el segle XXI. I en aquests plans de futur, vol que Montcada sigui present. “A partir d’avui –ha dit– comencem a treballar per poder celebrar els propers 50 anys”.
En nom de la Generalitat, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha valorat l’aportació de l’empresa al teixit industrial català, especialment recordant algunes de les obres emblemàtiques que s’han fet amb la utilització dels seus productes, com ara la Sagrada Família, l’Exposició Universal o l’Hospital de Sant Pau. Aregio també ha elogiat “la sensibilitat mediambiental i el compromís social de Lafarge amb la restauració del Turó” i ha expressat la voluntat de la Generalitat de seguir ajudant la fàbrica en el seu desenvolupament.
Absència del govern local
L’acte del centenari no ha comptat ni amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos, ni amb la de cap representant del govern local (ICV-EUiA, ERC i Círculo Montcada). Regidors de tres grups de l’oposició –Cs, PdeCAT i PP– sí que hi han assistit. L’absència de l’executiu respon al fet que el govern considera que Lafarge és un focus de contaminació i que, com a tal, hauria de ser traslladada a un altre emplaçament.
La celebració de centenari també ha estat criticat per l’AV Can Sant Joan que ha anunciat la preparació d’accions en contra de la continuïtat de la cimentera a poc més de 200 metres del barri.