Lafarge-Holcim ha renovat el filtre del forn on fabrica el ciment

La cimentera anuncia inversions i confia que la Generalitat esmeni el ‘defecte de forma’ que ha deixat la fàbrica sense Autorització Ambiental Integrada

La cimentera, vista des de la muntanyeta de Can Sant Joan
Laura Grau

Lafarge-Holcim va destinar l’any passat 652.000 euros a la planta de Montcada i enguany té previst invertir-hi un altre milió en millores tècniques destinades a "protegir el medi ambient en línia amb els estàndards europeus", segons ha assenyalat en un comunicat. Entre les actuacions fetes en els darrers mesos hi ha el canvi de filtre de la molta on fabrica el ciment, que ha estat substituït per un de mànigues. 
Aquestes inversions es van explicar a la reunió del Comitè Local d’Informació i Sostenibilitat (CLIS) que convoca anualment la fàbrica i a la qual convida organismes i entitats de l’entorn per fer balanç de la seva actuació en els àmbits de salut i seguretat, economia circular, medi ambient i responsabilitat social corporativa. A la trobada, feta al mes de maig, hi van participar una trentena de persones, però cap membre de l’equip de govern municipal –ECP i ERC, mentre que sí hi van assistir representants de l’oposició –PSC i Cs.

 

Resposta als litigis

Malgrat els litigis que manté amb l’Ajuntament, l’AV Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració –partidaris del trasllat de la cimentera entenent que és un focus de contaminació–  Lafarge-Holcim no té previst marxar del municipi i ha traslladat a la Generalitat la responsabilitat de resoldre els problemes derivats de les últimes sentències judicials, tant del TSJC com del TS, que han donat la raó a la corporació local i a les entitats veïnals declarant nul·la l’Autorització Ambiental Integrada de la planta. “Tot plegat respon a un defecte de forma en la tramitació que hem demanat a d’administració que esmeni amb la major celeritat possible; les sentències en cap moment qüestionen el comportament ambiental de la fàbrica ni el seu funcionament”, va explicar el director de la planta, Vicente Pedro, al Comitè. 

 

Objectius a assolir

Quant als reptes de futur i d'acord amb la línia global de la indústria cimentera –una de les grans emissores de CO2, gas que provoca l’escalfament del planeta– la fàbrica montcadenca vol complir al 2050 amb l’objectiu de 0 emissions de carboni i, per això, treballa en dues línies que va explicar al Comitè. D’una banda, vol deixar de consumir combustible fóssil –coc de petroli– i utilitzar exclusivament biomassa –llots de depuradora, farines càrniques i fustes i el que es coneix com a CDR, combustibles derivats de residus. Segons va informar la direcció al Comitè, d’acord amb les recomanacions de la Comissió Europea la cimentera local ha incrementat l’ús de residus fins a substituir al 2020 el 47,1% de l’energia que necessita –evitant l'emissió de prop de 48.000 tones de CO2 – i preveu arribar al 52% en el 2021.
L’altra opció passa per utilitzar per a la fabricació del ciment materials com restes de formigó i residus de construcció en comptes de clínquer, ja que aquest prové d’una matèria prima, la calcària, que requereix combustible per a la seva producció. 

 

Model de restauració

La cimentera local també va anunciar al CLIS que la propera tardor participarà en el Circular Economy Hotspot Catalonia, un dels esdeveniments sobre economia circular més importants del món i per al qual la Generalitat ha seleccionat l’antiga pedrera que hi havia al Turó per presentar el seu model de restauració basat en la potenciació de la biodiversitat natural, el capital natural i l’ús social dels espais restaurats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari