Lafarge presenta un Pla per recuperar la muntanya com un espai obert a la ciutadania

El projecte s’ha donat a conèixer a l’Ajuntament i a un seguit d’entitats perquè facin les seves aportacions

El director de Lafarge, Vicente Pedro, i l'alcaldessa María Elena Pérez, –al centre de la taula– durant la presentació del Pla
Premsa Ajuntament

El Turó de Montcada, un punt de referència d’entrada al Vallès des de la sortida nord de Barcelona, tornarà a ser un espai d’oci i gaudi per a la ciutat. Això és el que pretén el Pla d’Ús Públic i d’Educació Ambiental de la muntanya que ha elaborat l’empresa Lafarge, propietària del Turó des de l’any 1917, i que aquest dimarts es va presentar a representants de diferents entitats del municipi com l’Associació per a la conservació de l’Entorn i la Recerca), l’Associació Defensa Forestal, els Amics del Museu i el Centre Excursionista El Cim. L’acte, fet al Centre d’Educació Ambiental Can Coll, va comptar amb la presència de l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), i la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC).

El Pla d’Ús Públic i d’Educació Ambiental, elaborat en col·laboració amb el Consorci del Parc Natural de Collserola –el Turó ha entrat recentment a formar part d’aquest espai protegit-, es farà en paral·lel a les tasques de restauració de les 27 hectàrees de la muntanya que queden per recuperar i que formen part de la superfície explotada durant els prop de 100 anys de producció.

El projecte inclou, entre d’altres actuacions, crear una senda botànica, un refugi per a amfibis, una aula de natura, condicionar un punt d’informació, habilitar una zona de descans prop del mirador la Pau del Turó així com una àrea habilitada per a persones amb mobilitat reduïda i desenvolupar un Pla de Recuperació d’esquirol vermell, una espècie autòctona catalogada com a vulnerable i que es troba en regressió a la comarca. “Estem treballant amb el Consorci del Parc, per posar en valor el terreny recuperat i convertir-lo en un espai d’oci i educació, potenciant la realització d’activitats sostenibles. Per això, és important per a nosaltres conèixer el punt de vista de les associacions locals abans de tancar la seva configuració definitiva”, ha expressat en un comunicat el director de la fàbrica de Montcada i Reixac, Vicente Pedro. Està previst que aquest pla es desenvolupi en dues fases, la primera de les quals s’implementarà durant aquest any i la segona al llarg del 2014 i Lafarge vol comptar amb proveïdors locals per a l’execució d’aquestes actuacions.

L’alcaldessa va afirmar en la seva intervenció que “la restauració del Turó ha estat una de les demandes històriques de l’Ajuntament i la ciutadania” i va remarcar que “es continuarà actuant contra la proliferació d’activitats marginals i de construccions irregulars a la falda del Turó”. Després de l’exposició del Pla es va realitzar una taula rodona amb els representants de les entitats que van realitzar diverses aportacions sobre alguns temes com el valor històric del Turó, la prevenció d’incendis i la possibilitat de realitzar visites guiades, entre d’altres.

Seccions:

Deixa un comentari