Lafarge vol canviar la imatge negativa que té al municipi

Una trentena de persones assisteixen a la primera trobada de la Comissió Local d’Informació i Sostenibilitat de l’empresa

La reunió de treball va comptar amb l'assistència d'una trentena de persones
Pilar Abián

A punt d’arribar al centenari de la seva obertura, el proper 2017, Lafarge vol canviar la reputació que té al municipi. “El 98% de la població ens perceb de forma negativa tot i que som una de les plantes més eficients del grup”, va dir ahir el director de la fàbrica, José Luis Coleto, durant la posada en marxa de la Comissió Local d’Informació i Sostenibilitat de l’empresa que té com a objectiu debatre sobre el futur de la factoria i la seva relació amb l’entorn. “Des dels anys 80 hem invertit més de 40 milions d’euros en millores mediambientals; és cert que la legislació i la pressió social han estat dos factors determinants, però el nostre compromís és el de seguir treballant per millorar la imatge de la cimentera”, va afegir Coleto.

Entre les accions previstes hi ha, d’una banda, potenciar els seus contactes amb veïns i entitats; obrir les portes de la factoria per mostrar amb transparència el seu procés productiu; facilitar a qui ho demani tota la informació sobre els estudis i controls a què la planta està sotmesa per part de les administracions; continuar amb el Pla de restauració del Turó i, finalment, millorar l’estètica de la cimentera per reduir el seu impacte visual.  

Coleto va explicar amb detall els seus projectes durant la primera trobada de la Comissió convocada per l’Ajuntament, que va estar presidida per l’alcaldessa accidental, M. Carmen Porro (PSC) i la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC), i va comptar amb l’assistència la directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Assumpta Farran. “L’Ajuntament ha de vetllar per la qualitat mediambiental del municipi i per això ens interessa tenir aquest debat i escoltar tots els punts de vista; el millor és posar les diferències sobre la taula per trobar punts d’acostament”, va dir Porro tot recordant que la taula de treball creada dóna compliment als acords del Ple municipal del juny del 2011 i al Pla d’Actuació del govern.

 

Absències destacades

A la reunió, feta al Casino de Terra Nostra, també hi van participar els responsables de qualitat atmosfèrica, inspeccions i controls i contaminació acústica del Departament de Medi Ambient, tècnics i treballadors de Lafarge, membres dels grups del govern i de l’oposició (PPC i C’s) i representants del Parc de Collserola i d’entitats de la localitat. En total, una trentena de persones. Les absències del grup municipal d’ICV-EUiA i de col·lectius com la Plataforma Antiincineració i el Grup de Medi Ambient, contraris a la continuïtat de la cimentera al municipi, van restar riquesa al debat i van ser motiu de comentari. “Per a nosaltres, com a treballadors, que es crei aquesta taula de debat és molt important perquè el que volem és escoltar totes les opinions i ens sap greu que grups com ICV-EUiA no hagin volgut venir”, va manifestar la presidenta del Comitè d’empresa, Conchi Jiménez. Coleto, per la seva banda, va manifestar la intenció de fer tot el possible per augmentar el nombre de participants al debat. “Seguirem picant a la porta dels que no han vingut i els convidarem a venir i a parlar”, va dir. En la mateixa línia, la regidora de Medi Ambient va dir que la Comissió és oberta a tothom i la va definir com un “espai per recollir idees i suggeriments que després es puguin valorar i analitzar, si convé, amb el suport de tècnics externs”.

 

 

Explicacions tècniques

La sessió de treball es va dividir en dues parts. A la primera, els tècnics de Lafarge van donar explicacions detallades sobre el comportament ambiental de la planta així com sobre els diversos controls i les mesures en continu i periòdiques realitzades per entitats externes acreditades. Per contrarestar les afirmacions dels col·lectius ecologistes i veïnals que cataloguen la cimentera com un dels principals focus de contaminació del municipi, la direcció va aportar diferents estudis fets per la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) segons els quals Lafarge està per sota dels límits quant a l’emissió de partícules en suspensió. “No hi ha relació entre el volum de contaminants detectats a l’àire i al sòl i la proximitat de la fàbrica, tampoc no hi hagut canvis significatius a l’entorn des de la posada en marxa de la valorització”, van explicar els tècnics. Una altra dada que van ressaltar és que les mesures en contínu demostren que durant el cap de setmana, quant hi ha menys trànsit, el nivell de contaminació baixa tot i que la cimentera continua funcionant.

Si bé no va negar l’existència de quatre incidents mediambientals des del 2010, el director de Lafarge va assegurar que, en tots els casos es va actuar amb diligència per subsanar-los. Respecte el volum de residus que la fàbrica utilitza com a combustible en susbtitució del coc de petroli, aquest suposa actualment un 3% de tot el que es fica al forn  -en total l’últim any es van cremar 6.210 tones de llots de depuradora, 3.918 de farines càrniques, 1.613 de fusta i 13.786 de combustibles derivats de residus (CDR). La direcció va defensar la valorització com un bona opció enfront els abocadors pels problemes de contaminació que aquests generen.

Preguntats sobre l’emissió de nanopartícules, els tècnics van assegurar que la planta no n’emet: “Les nanopartícules provenen especialment dels vehicles per una mala combustió i aquest no és el nostre cas perquè el forn treballa a 2.000 graus de temperatura”.

 

Parla la Generalitat

El responsable de Qualitat Atmosfèrica de Medi Ambient, Xavier Guinart, per la seva banda, va explicar amb detall els controls d’aire que es fan al municipi i va assegurar que actualment Montcada i Reixac ja no és un dels punts negres del territori quant a contaminació tot i reconèixer que la pressió industrial i el volum de trànsit que suporta continuen sent importants.

Finalment, la directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Assumpta Farran, va aclarir alguns dels dubtes plantejats durant el debat. Respecte a si Lafarge actua com a una incineradora, va dir que no ho és però sí que està sotmesa a la normativa d’aquest tipus de plantes que és molt estricta. Així mateix va afegir que el CDR que es crema al forn de la cimentera prové de materials de rebuig que es llencen als contenidors grocs i que no contenen matèria orgànica. Farran també va reconèixer que la Generalitat hauria d’haver informat l’Ajuntament l’any 2011 quan Lafarge va demanar la substitució de part del combustible fòssil utilitzat, fet que va motivar la presentació d’un recurs per part del consistori. “Hem de fer molta pedagogia i hem de ser molt transparents per demostrar que no volem ocultar res i que del que es tracta és de fer-ho el millor possible en benefici de tots”, va cloure la directora.

 

Pla de restauració del Turó

Durant la segona part de la sessió de treball Lafarge va comentar la situació en la qual es troba la restauració del Turó, que podria finalitzar en un any amb la recuperació total del cràter, que s’està omplint amb terres de les obres de la LAV a l’estació de la Sagrera. La direcció també va avançar que ha encarregat un estudi per a la viabilitat d’obrir al públic una galeria d’extracció excavada a la roca que té 200 metres de llargada i que travessa la muntanya de banda a banda. El Consorci de Collserola, per la seva banda, va intervenir recordant el gran canvi s’ha produït al Turó des de que es va incorporar al Parc Natural de la serralada el 2010, quan era un espai oblidat i degradat.

A la reunió, que es va allargar prop de 3 hores, va quedar pendent parlar de la contaminació acústica, una de les queixes denunciades per l’AV de Can Sant Joan, el barri més proper a la cimentera. Aquesta qüestió serà tractada en la propera trobada del grup de treball.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari