L’Ajuntament aprova per àmplia majoria iniciar la via judicial per demanar el soterrament

El PP va ser l’única força que va votar en contra de la mesura

Els regidors de l'Ajuntament durant la sessió extraordinària d'ahir
Sílvia Alquézar

El Ple de l’Ajuntament, reunit ahir en sessió extraordinària a la Casa de la Vila, va aprovar amb els vots a favor del govern municipal –PSC i CiU–, i de tres partits de l’oposició –ICV-EUiA, Esquerra i C’s– la proposta d’iniciar accions judicials per reclamar al Ministeri de Foment que compleixi l’acord de soterrar la línia de Portbou al seu pas per Montcada. El text també recull altres aspectes com la voluntat de tots els grups municipals d’aconseguir la realització del projecte, la sol·licitud a Foment de la licitació i l’execució immediata de la primera fase dels treballs, l’oposició a les obres del pou de ventilació davant l’incompliment per part del govern estatal i la comunicació dels acords als responsables de les administracions competents.

 

El PPC només va donar suport als punts que fan referència a la voluntat de soterrar les vies i al fet que es comuniqui a Madrid. La formació popular va votar en contra d’exigir a Foment i l’Adif el compliment del conveni i al fet d’obrir un procés jurídic. El PPC tampoc veu amb bons ulls l’oposició a les obres del pou de ventilació que s’ha de construir al carrer Jaume I. “Estic segura que en la intimitat molts de vostès reconeixerien que hi ha acords molt difícils de complir”, va dir la portaveu del PP, Eva García, qui va culpar el PSOE de l’incompliment de l’acord, signat el 2007 durant el govern de José Luis Zapatero. Respecte a l’oposició a les obres del pou de ventilació, la regidoria popular va remarcar que “no es tracta d’un caprici, és una qüestió de seguretat. Si per una afectació mínima hi ha aquesta resposta, no puc imaginar el que suposarien les obres de soterrament”, va explicar García.

 

Pel que fa a la resta de grups municipals, tots van coincidir a destacar que els acords estant per complir-los i van criticar el Ministeri de Foment perquè encara no ha destinat cap partida per començar les obres de soterrament. “Ni tan sols ens han contestat a les al·legacions que hem fet sobre les obres del pou. És un menyspreu absolut cap a l’Ajuntament i la ciutat”, va argumentar la portaveu del PSC, Carme Porro, qui va apuntar que Foment hauria d’invertir els diners que té previst destinar en d’altres actuacions ferroviàries al municipi com un nou túnel sota el Turó en una obra que està demanant el municipi des de fa dècades. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joan Maresma, va destacar que el ple d’ahir “és un acte de consens perquè estem defensant un projecte de ciutat i, en moments de dificultats econòmiques, fer un plantejament d’unitat és l’única manera de sortint-se”.

 

ICV-EUiA va retreure al grup popular el fet que no hagi assistit a cap de les últimes reunions que s’han fet a l’Ajuntament per abordar l’estratègia a seguir en la reivindicació del soterrament. “Hem d’exigir que es compleixin els acords perquè la LAV és una oportunitat única per al futur de Montcada”, va dir el portaveu de la formació rogiverda, Josep Maria González, qui va mostrar la seva preocupació davant la posada en marxa d’una línia ferroviària que encara no té enllestides totes les mesures de seguretat en referència al pou de ventilació del carrer Jaume I. D’altra banda, C’s també va apel.lar a la unitat dels grups municipals i de la ciutadania i va insistir en la necessitat d’aconseguir el soterrament de la línia de França. “El que Foment fa amb Montcada és una falta de respecte total cap a la ciutat”, va dir la regidora de C’s, Carmen Romero. Per la seva banda, ERC també va defensar l’acord aprovat al Ple “com una mesura encertada per intentar que Foment compleixi els acords”, va dir l’edil republicana, Marta Aguilar, qui va parlar que les línies de tren “són un mal endèmic a la població”.

 

Durant el debat sobre el soterrament de la línia de Portbou, tots els grups municipals van coincidir a destacar el paper de la Plataforma Tracte Just, Soterrament Total en la reivindicació de la infraestructura. Diversos representants del col·lectiu van assistir a la sessió i, al final del debat, l’alcaldessa va donar la paraula al seu portaveu, Ramón Bueno, qui va celebrar que l’Ajuntament doni aquest pas endavant en la lluita pel soterrament de la línia de França i va demanar el compromís amb el projecte de tots els grups polítics perquè és una infraestructura que marcarà el futur de la ciutat. “La nostra oposició a les obres del pou no és una actitud irreflexiva, per a nosaltres aquests treballs signifiquen la consagració de l’incompliment de l’acord per part de Foment”, va comentar Bueno, qui va expressar el seu desig de recuperar la imatge de l’última gran manifestació a favor del soterrament en què tots els grups municipals encapçalaven la protesta darrera d’una pancarta.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari