L’Ajuntament donarà facilitats als veïns de la Ribera que vulguin rehabilitar el seu edifici

L’AV del barri no vol que la millora de la zona comporti despeses per als ciutadans

L’Ajuntament aposta per una rehabilitació urbanística integral a la Ribera, tot i que això implica que els ciutadans hagin d’aportar diners, mentre que l’AV del barri no vol que les famílies hagin de fer cap despesa econòmica i que es facin obres en funció del pressupost públic disponible. Aquestes dues postures es van posar de manifestar ahir al Centre Cívic La Ribera, en la reunió del comitè d’avaluació i seguiment del projecte del pla integral del barri, formada per representants de la Generalitat, el Consistori i del teixit social i econòmic de la zona. La trobada va comptar amb la presència de la delegada del govern de la Generalitat, Carme San Miguel, qui va lloar la tasca que l’Ajuntament i els agents cívics estan desenvolupant en el marc del Pla Integral de la Ribera. A banda de la rehabilitació d’edificis, els tècnics del Pla de barris van presentar a la resta de membres de la comissió la situació actual a la zona i els projectes que hi ha previst dur a terme fins al 2009, moment en que es preveu que s’haurà completat l’execució del Pla Integral.

L’opció majoritària d’integrants de la comissió de seguiment i avaluació del Pla Integral és que el projecte de rehabilitació d’edificis en aquests moments és una oportunitat única perquè els veïns compten amb l’aportació econòmica del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través de la Llei de barris, i amb una altra subvenció que prové del Departament de Medi Ambient i Habitatge. A més, a principi de novembre està previst que es posi en marxa al Centre Cívic del barri una oficina d’informació i tramitació, que facilitarà als veïns l’objectiu dels ajuts que atorguen les administracions per instal·lar ascensor al seu bloc o condicionar la façana, entre d’altres possibles actuacions. En canvi, l’AV de la Ribera es posiciona en contra que els veïns hagin de pagar per fer obres, perquè considera que els ingressos de moltes famílies de la Ribera són mínims. L’entitat veïnal defensa que al barri “s’ha d’invertir només diners públics i que es facin actuacions en funció del pressupost disponible”, segons ha explicat el secretari de l’entitat veïnal, Antonio Cabanillas.

El regidor delegat del Pla de barris, Carles Guijarro (PSC), considera que l’opció dels veïns pot generar desigualtats i que la intenció del Consistori va més enllà de la remodelació dels espais públics. L’edil va avançar que el Consistori donarà facilitats a les persones que tinguin dificultats per assumir el cost de les obres de rehabilitació, però que estiguin interessades a participar-hi. “Hi ha un protocol d’actuació a l’Ajuntament que poden fer servir les famílies quan han d’assumir una despesa i tenen dificultats per pagar-la” ha indicat l’’dil.

Un altre col·lectiu veïnal, la Taula Cívica de la Ribera, dóna ple suport al projecte de rehabilitació del barri perquè considera que ara es donen condicions econòmiques favorables per fer-ho. Margarita Legaza, membre d’aquest grup, ha explicat l’experiència del seu bloc, un dels primers on es col·locarà ascensor. Segons la veïna, “sempre hi ha alguna persona que no vol participar als projectes, però l’opció majoritària ha estat la rehabilitació perquè ara se’ns presenten unes condicions econòmiques i unes facilitats que en un altre moment no tindríem”.

Per la seva banda, la delegada del govern de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, va apuntar la important feina que estan desenvolupant els tècnics del Pla de barris a la Ribera, tant a nivell social com urbanístic. Segons San Miguel, “els veïns d’aquest barri montcadenc han de ser conscients de l’important esforç que estan fent les administracions per millorar les seves condicions de vida. Ciutadans d’altres barris i d’altres poblacions de Catalunya no tenen aquesta sort”. Abans de la reunió de la comissió de seguiment i avaluació, la delegada del govern i altres representants de la Generalitat van fer un recorregut per la Ribera (a la imatge) –acompanyats pels tècnics i autoritats municipals –per veure in situ l’estat de les obres dels carrers Llevant i dels Horts i de l’avinguda i la plaça de la Ribera, una actuació que està previst que estigui enllestida el mes vinent.

Foto: Premsa Ajuntament

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari