L’Ajuntament exigirà a la Generalitat que executi les resolucions judicials i tanqui la cimentera

El consistori, l’AV Can Sant Joan i la Plataforma argumenten que la planta no pot funcionar si no disposa de les llicències ambiental i d’activitats

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, l'alcaldessa, Laura Campos, el primer tinent d'alcaldessa, Jordi Sánchez, l'advocat Albert Calduch i el president de l'AV Can Sant Joan, José Luis Conejero
Raül Rivas

"Demanarem per escrit a la Generalitat, que és la responsable directa d'aquest nyap, que executi les resolucions judicials i tanqui la cimentera" ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), durant la roda de premsa convocada aquest matí pel govern municipal, l’AV Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració per analitzar la decisió del Tribunal Suprem (TS) de no admetre a tràmit els recursos de cassació presentats per la cimentera i el govern autonòmic contra les sentències favorables a l’entitat veïnal i a la corporació dictades per Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al 2019 i al 2020 respectivament. Segons aquestes resolucions judicials, tant la llicència ambiental com la d’activitats concedides per la Generalitat a l’empresa al 2015 i al gener del 2018 són nul·les perquè es basen en un estudi ambiental obsolet, fet al 2008. Això significa que la indústria, a data d’avui, no té llicència per funcionar.

 

Celebració

La notícia ha estat celebrada tant pels representants municipals com veïnals entenent que la cimentera és un dels principals focus de contaminació de la localitat i que no té sentit que continuï oberta a poc més de 100 metres del nucli urbà. Avui és un gran dia per a la salut dels habitants del municipi i per a la qualitat de l’aire de la nostra localitat”, ha afegit Campos, tot agraïnt la tasca feta per l’AV, la Plataforma Antiicineració i el conjunt de la ciutadania –en una lluita que ha qualificat de “David contra Goliat”– així com dels equips jurídics que defensen els interessos de l’entitat veïnal i la corporació.

En la mateixa línia s’ha manifestat el president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero. “Ens hem guanyat el dret a respirar aire pur”, ha dit, tot enumerant els components contaminants que emet la indústria a l’atmosfera en el seu procés productiu, així com les molèsties que pateix el veïnat pel soroll que provoca. “Ens toca descansar després de més de 100 anys de tenir la cimentera al costat i esperem que la multinacional acati la sentència i faci el tancament d’una manera ordenada”, ha afegit el representant veïnal.

 

Futur immediat

Respecte al futur immediat de la planta, cap dels participants a la roda de premsa s’ha atrevit a concretar una data sobre el seu possible tancament, ja que és una qüestió que han dit depèn de la Generalitat, l’administració que té les competències en la matèria. Segons ha explicat Albert Calduch, l’advocat de l’entitat i de l’Ajuntament –amb el suport de l’equip jurídic de l’Àrea Territorial del consistori–, les resolucions judicials dictades ja no es poden recórrer i obliguen la Generalitat a actuar. En cas que no ho faci, els tribunals poden exigir el compliment de les sentències”, ha dit el lletrat. Calduch no descarta, però, que l’administració autonòmica intenti “subterfugis” per permetre que la cimentera continuï oberta. “Ja ho ha fet anteriorment, però ara ho té complicat perquè el procés per tramitar una nova llicència ambiental pot durar dos anys i durant aquest periode la planta no podria funcionar”.

En aquest sentit, l’alcaldessa i el primer tinent d’alcalde, Jordi Sánchez (ERC), són conscients que tancar la cimentera no és una empresa fàcil i han volgut fer constar la seva preocupació per la plantilla. “Ens inquieta el futur laboral dels treballadors i apel·lem, d’una banda, a l’empresa perquè doni una solució satisfactòria a aquesta qüestió i a la Generalitat, perquè com a responsable directa d’aquesta situació lideri la seva reubicació en el marc d’un pla de reindustrialització”, ha dit Campos. Sánchez, per la seva banda, ha expressat l’empatia, el respecte i la voluntat de diàleg amb la plantilla: “Estem orgullosos del passat i el present industrial del municipi i volem garantir el seu futur, però entenem que aquesta activitat no té cabuda en l’entorn on es troba”.

Ambdós edils han fet referència a la potencialitat que té l’espai que ocupa la cimentera dins de la centralitat metropolitana i al canvi de paradigma que han d’assumir tant les administracions com les empreses i la ciutadania per reduir les emissions contaminants i fer front al canvi climàtic.

Deixa un comentari