L’Ajuntament no s’acollirà al pla d’ajust de l’Estat per pagar els proveïdors

L’equip de govern defensa la seva decisió ‘amb els números que tenim a dia d’avui’

El Ple de l'Ajuntament durant la sessió del mes de març
Sílvia Alquézar

L’Ajuntament de Montcada i Reixac no s’acollirà al Pla d’Ajust i tampoc a la concertació d’una operació de crèdit que ofereix l’Estat espanyol per pagar les factures pendents als proveïdors fins al 30 d’abril d’aquest any. Així ho va fer saber l’equip de govern, format per PSC i CiU, durant el Ple corresponent al mes de març, que va tenir lloc aquest dimecres a la Casa de la Vila, una sessió que es va avançar un dia per la convocatòria de vaga general del 29 de març. “Amb els números que tenim a dia d’avui, no cal fer el pla d’ajustament al nostre consistori”, va dir el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), qui a través d’un power point va explicar de manera detallada quina és el nivell d’endeutament amb les empreses que han realitzat algun treball per a l’administració local. En total, el consistori deu uns 5 milions d’euros en factures amb data anterior a l’1 de gener del 2012. D’aquest import, es troba en via de confirming -el banc avança els diners als proveïdors- gairebé 2 milions d’euros, per tant, la resta quedaria s’hauria de pagar abans del 30 d’abril, la data límit que estableix el govern central per liquidar les factures. Segons els càlculs de l’equip de govern, aquesta xifra es podrà abonar gràcies a les aportacions que ingressaran a les arques municipals altres administracions. La Generalitat deu al consistori 3.690.000 euros, dels quals a mitjan d’abril farà una primera aportació de 830.000 euros gràcies a un conveni amb la Diputació de Barcelona, que avançarà els diners als municipis en el marc el Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local, reduint el deute fins a 1.700.000 euros. D’altra banda, l’Estat també ha liquidat la participació dels municipis en els seus ingressos tributaris de 2010 que, en el cas de Montcada, puja a 769.000 euros, el 50% del qual també es podrà destinar al pagament de proveïdors.

 L’oposició ha valorat de manera dispar la decisió del govern municipal. ICV-EUiA va donar el seu vist-i-plau al fet de no acollir-se al pla d’ajustament “si s’han fet bé els números, perquè el que realment busca el govern del PP amb aquesta mesura és fiscalitzar i controlar els ajuntaments”, va dir el portaveu ecosocialista, Josep María González, qui va coincidir a remarcar juntament amb la responsable d’Esquerra, Marta Aguilar, la necessitat de fer una llei de finançament local: “Amb aquesta mesura l’Estat se’ns presenta com el salvador dels ajuntaments, el que cal fer és una llei adequada a la realitat i acabar amb l’espoli de la Generalitat”. Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva García, va voler fer una puntualització a la regidora republicana respecte el paper del govern central, assegurant que “estic encantada de tenir un govern responsable que es preocupa dels ajuntaments”. Ciutadans va ser l’única formació que es va mostrar obertament contrària al fet que el consistori no s’aculli al pla d’ajust per pagar als proveïdors. “Està molt bé que els proveïdors cobrin, llàstima els que han hagut de tancar perquè factures impagades, creiem que el pla d’ajust és necessari per fer la previsió del que es gastarà i s’ingressarà”, va manifestar Carmen Romero.

 L’Ajuntament haurà d’emetre un altre informe tècnic des d’Intervenció General al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques indicant totes les factures pendents d’anys anteriors que no s’hagin abonat fins al 30 d’abril. En el cas que hi hagi factures pendents, l’Estat es farà càrrec del pagaments i, per recuperar l’import, practicarà retencions a determinar amb càrrec a la liquidació mensual de la participació municipal en els tributs de l’Estat que percep l’Ajuntament, una mesura que es començaria a aplicar a partir del mes de gener de 2013.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari