L’Ajuntament posa en coneixement de la Fiscalia un acte que la ultradreta tenia previst fer al cementiri municipal

Comunión Tradicionalista Carlista (CTC) havia convocat un homenatge en memòria dels ‘Màrtirs de la Tradició’

Mausoleu dedicat als carlistes morts 'per Déu i per Espanya' al cementiri municipal durant la Guerra Civil
Mario Manzano

L’Ajuntament ha posat en coneixement de la Fiscalia l’acte que l’organització política d’ultradreta Comunión Tradicionalista Carlista (CTC) tenia previst fer el passat dissabte al cementiri de Montcada en memòria dels ‘Màrtirs de la Tradició‘ i dels carlistes morts en aquest espai a la Guerra Civil en la reraguarda republicana –al cementiri hi ha una fossa comuna amb aproximadament 700 cossos per identificar.

La nova Llei 20/2022 de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor el 21 d’octubre del 2022, obliga al consistori a actuar en aquests casos. L’Estat ha passat de tenir un paper assistencial –fins ara el poder judicial era qui tenia l’obligació de donar curs a les denúncies de particulars o entitats presentades per crims de guerra, tortures, desaparicions o repressions de qualsevol mena– a tenir un rol proactiu, promovent investigacions i accions que facin efectiva la nova llei. Per primer cop en 48 anys des de la mort del dictador Francisco Franco, la nova normativa declara il·legals el cop d’Estat del 18 de juliol de 1936, la Guerra Civil, la Dictadura Franquista i, per tant, tots els actes d’exaltació dels seus símbols.

A més dels motius ideològics, l’Ajuntament argumenta que l’entitat CTC tampoc podia celebrar l’esdeveniment al cementiri de Montcada perquè no havia sol·licitat el permís d’ús de la instal·lació, motiu pel qual la Policia Local va desallotjar una vintena de persones que pretenien assistir a l’acte.

L’incident va provocar un intercanvi de retrets entre l’alcaldessa i els organitzadors de l’homenatge a través de les xarxes socials.

Deixa un comentari