Pla destinat a frenar la degradació del Rec Comtal

El Ple aprovarà al febrer el Pla director fet conjuntament pels ajuntaments de Montcada i Reixac i Barcelona

El Pla director es va presentar ahir a la Casa de la Vila
Pilar Abián

El Rec Comtal era una infraestructura hidràulica d’origen medieval que neixia a la llera del Besòs, a l’alçada de Montcada, i arribava fins a Barcelona i que va servir durant deu segles per subministrar aigua a la ciutat comtal, fent inicialment les funcions de proporcionar energia hidràulica als molins fariners que hi havia al llarg dels seus 14,5 km de recorregut i posteriorment, garantint el regadiu dels camps de conreu que hi havia al seu voltant. A partir de mitjans del segle XX i de forma progressiva, el Rec va entrar en desús i, amb el creixement urbanístic, Barcelona va anar cobrint tots els trams del mil·lenari canal que hi havia a cel obert, de manera que la seva existència va quedar en l’oblit.

La Mina del Rec Comtal, al parc de les Aigües, es troba en procés de restauració per resoldre un problema d’inundabilitat
Mario Manzano

A Montcada i Reixac el Rec és un element inclós al Catàleg de Patrimoni i el seu llegat continua present gràcies a la presència de la Mina, al parc de les Aigües, i a la secció que hi ha entre Can Sant Joan i Vallbona, recuperada recentment a iniciativa de la ciutadania amb el suport de l’Ajuntament i del Consorci del Besòs.

Fa anys que teníem clar que el Rec Comtal és un element patrimonial a conservar i aquest pla és l’eina que ens permetrà posar-lo en valor

Alcaldessa, Laura Campos

Preservar el que resta de la infraestructura i recuperar-la per a la memòria col·lectiva és l’objectiu del Pla director que han fet els consistoris de Montcada i Reixac i Barcelona i que ahir es va presentar a la Casa de la Vila. El document proposa un total de 33 punts d’intervenció en àmbits d’espais públics –set dels quals al municipi montcadenc i 26, a Barcelona– amb l’objectiu que recuperi el seu caràcter original com a eix de connexió verda entre ambdós municipis.

“Fa anys que teníem clar que és un element patrimonial a conservar i aquest pla és l’eina que ens permetrà posar-lo en valor”, va explicar l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui va aprofitar l’avinentesa per agrair al moviment veïnal de Can Sant Joan i Vallbona els esforços per protegir-lo en el marc del projecte El Rec es mou! A diferència de Barcelona, on avui dia el Rec Comtal és força desconegut, a Montcada i Reixac encara hi ha molts records de la memòria col·lectiva associats al canal on, “fins a mitjan de segle XX moltes dones encara hi anaven a rentar la roba, entre elles la meva àvia materna”, va afegir Campos.

El document no obliga a fer unes actuacions determinades, sinó que planteja propostes sobre les quals treballar

Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial

El Pla director, que es portarà a l’aprovació del Ple del mes de febrer, planteja intervencions urbanístiques, paisatgístiques i patrimonials. “El document no obliga a fer unes actuacions determinades, sinó que planteja propostes sobre les quals treballar i que anirem implementant en funció dels recursos econòmics de què disposem”, va explicar el president de l’Àrea Territorial del consistori, Jordi Sánchez (ERC).

Intervencions proposades

Les propostes incloses al Pla director les va explicar la cap tècnica del departament, Marta Bunyesch, després de la contextualització històrica del Rec a càrrec del responsable tècnic del Museu Les Maleses, Adrián Soler. Als 2,6 km que passen per terme municipal es plantegen intervencions destinades a consolidar alguns trams del mil·lenari canal en perill de deteriorament i a visibilitzar la seva existència. Les set propostes del Pla passen per estabilitzar la part de la infraestructura que hi ha a la llera del Besòs; mostrar un tram del Rec des de la superfície al carrer Jaume I; preservar el canal en el punt en què es veurà afectat per les obres de soterrament de l’R2 –intervenció pressupostada i inclosa en el projecte–, fer visible la infraestructura a l’avinguda de la Unitat i entre la Mina i el Reixagó i ampliar el passeig paral·lel al Rec entre Can Sant Joan i Vallbona un cop se soterrin les vies.

Imatge del tram del Rec Comtal visible a la llera del Besòs, a prop del pont de la Roca
Mario Manzano

Deixa un comentari