L’Ajuntament presenta l’esborrany del nou reglament i estudiarà les aportacions que facin els veïns

Aquest dimarts es va fer una primera sessió presencial i fins al 15 de juny, encara es poden realitzar aportacions al nou document al portal Montcada Participa

Gairebé una trentena de persones, la majoria representants d’entitats, van participar aquest dimarts a la primera sessió que l’Ajuntament va convocar a la Casa de la Vila per renovar l’actual reglament de Participació Ciutadana, que es va aprovar per primera vegada al 1990 i que no s’ha tornat a revisar des del 2006. L’objectiu és tornar actualitzar-lo per tal d’adequar els instruments participatius als nous canvis socials, polítics, econòmics i tecnològics, així com a legislació vigent. L’acte va servir per presentar l’esborrany del reglament que ha elaborat una comissió de treball, agafant l’actual i un model tipus de la Diputació de Barcelona, i conèixer algunes de les propostes del públic present. Fins al 15 de juny, els ciutadans encara poden fer aportacions al portal Montcada Participa (participa.montcada.cat), on es pot consultar el document, i la intenció del govern municipal, que tornarà a fer una nova sessió per presentar la versió definitiva, és que el reglament es pugui portar al mes de setembre o octubre per a la seva aprovació al Ple.

"Iniciem tot aquest procés per canviar el funcionament del reglament i implicar a la major quantitat de veïns. Aquest document no es revisa des de fa 12 anys i ens ha semblat una bona oportunitat per fer una acció conjunta i que es converteixi en una eina útil", va manifestar durant la trobada la regidora de Participació Ciutadana, Mónica Martínez (ICV-EUiA), que va agrair la presència dels participants a la sessió i que també va estar acompanyada per la cap d’Unitat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, Pilar Cazorla, i Manel Gil, treballador de l’empresa externa que es va encarregar de dinamitzar la sessió i que va detallar els aspectes més importants de l’esborrany del nou reglament. La proposta que encara està oberta a les aportacions de la ciutadania servirà, entre d’altres qüestions, per incloure alguns aspectes relacionats amb la participació ciutadana que l’actual govern municipal ja està aplicant en aquesta legislatura com la figura dels regidors de barris o la possibilitat d’intervenir al Ple per parlar de temes que no estan a l’ordre del dia en el torn de precs i preguntes, tot i que serà recomanable fer una petició per escrit 15 dies abans de la seva celebració. Una opció que també ha estudiat la comissió encarregada d’elaborar aquest esborrany, i que està formada per representants del govern, dels partits de l’oposició i tècnics de l’Ajuntament, és que les entitats puguin, mitjançant la presentació prèvia d’una instància, reserva un lloc per assistir al Ple amb un màxim de dos representants.

El nou document s’adequa a la nova legislació, incorporant un títol específic sobre el Dret a la informació, el Govern obert i la transparència i planteja la possibilitat de treure algunes figures i òrgans que apareixen a l’actual reglament i que mai s’han utilitzat com la participació de les entitats en les comissions informatives o els organismes autònoms o el dret d’intervenció en el consells municipals de participació. També es proposa eliminar els Consells Ciutadans, una mena de jurat popular format per persones escollides aleatòriament del padró municipal perquè emetin un informe sobre una proposta determinada que no s’ha fet servir mai, i el Defensor de la ciutadania, figura que tampoc s’ha creat ja que l’Ajuntament té un conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges de Catalunya. En el sentit contrari, l’esborrany proposa afegir al registre municipal d’entitats aquelles que estiguin relacionades amb confessions religioses i els col·lectius no constituïts jurídicament com les plataformes o taules ciutadanes. El nou reglament també actualitza el Consell de la Vila -a l’actual apareix amb el nom de Fòrum Ciutadà- que és el màxim òrgan municipal consultiu de participació i deliberació ciutadanes del que poden derivar comissions de treball per tractar temes amb una vigència temporal limitada.

Després de conèixer els canvis del nou reglament, el públic present a la sessió va poder fer les seves aportacions sobre aspectes relacionats amb la participació ciutadana. Sobre la figura del regidor de barri, es va fer una valoració positiva, tot i que es va incidir en la necessitat de millorar la difusió de les trobades amb els veïns i la implicació dels representants polítics després de veure, segons va dir Mónica Martínez, que "el seguiment i la participació ha estat força desigual segons els barris". En relació als Plens, es va proposar que es pugui celebrar en espais més grans com el Kursaal o el Teatre Municipal per poder acollir més públic i que es comuniqui amb més antelació l’ordre del dia a la població. També es va demanar que les entitats siguin informades prèviament quan una comissió parli d’un tema que li afecti directament i es va proposar que el nou reglament de Participació Ciutadana s’editi amb una versió més resumida perquè tota la ciutadania pugui saber els canals disponibles per poder participar a les decisions de ciutat.

Seccions:

Deixa un comentari