L’Ajuntament reclama a la Generalitat que Montcada sigui inclosa a la Zona de Baixes Emissions

L’alcaldessa, Laura Campos, va participar el passat dilluns 29 de juliol a la trobada de diverses administracions per analitzar la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona

Laura Campos, la segona per la dreta a la segona fila, durant la reunió sobre la contaminació de l'aire
Premsa Ajuntament

L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos (ECP), va participar aquest dilluns a la trobada que es va celebrar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per analitzar la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona que va comptar amb la participació de representants de la Generalitat, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Govern de l’Estat, Port de Barcelona, Aeroport de Barcelona-El Prat, a més dels municipis de l’Àmbit  40, entre els que està Montcada i Reixac i que inclou les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental. En aquesta reunió, Campos va demanar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que Montcada sigui incorporada a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a causa de la seva proximitat amb la capital catalana. Durant la seva intervenció, l’alcaldessa, que va estar acompanyada del regidor de Medi Natural i Transició Ecològica, Oriol Serratusell (ECP), va afirmar que Montcada ha d’estar dintre de la ZBE perquè som l’accés i sortida per la zona nord de Barcelona i perquè pel nostre territori passen diàriament 250.000 vehicles”. Actualment, la ZBE és una àrea que només engloba el terme municipal de Barcelona, així com els municipis limítrofs a les rondes com Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat i part de les ciutats d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

A partir de l’1 de gener de 2020, entrarà en vigor la normativa que restringirà la circulació en aquesta àrea de 124.000 vehicles que no disposen del distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit, de dilluns a divendres i de 7 a 20h. L’objectiu és reduir notablement la circulació de vehicles contaminants per preservar la qualitat de l’aire i reduir l’elevada contaminació atmosfèrica. En la reunió d’aquest dimarts, convocada arrel de l’anunci que la Comissió Europea portarà a Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea pels incompliments del límits legislats del contaminant diòxid de nitrogen, les administracions implicades van acordar continuar treballant en la millora de la qualitat de l’aire amb mesures com l’ampliació de les zones de baixes emissions, la posada en marxa de carrils bus VAO, la implementació de mesures com la tarificació de l’aparcament en funció de les emissions dels vehicles, l’increment del transport públic i de la redacció del pla de Mobilitat i del Pla Director d’Infraestructures que han de redundar en millores de la qualitat de l’aire. També s’estudia la possibilitat d’instal·lar peatges per controlar l’entrada a la capital catalana i la creació d’una vinyeta anual com a nou sistema de pagament que, en un futur, acabaria eliminant les barreres dels peatges.

D'altra banda, la Diputació de Barcelona ha anunciat que incrementarà el suport als municipis de l’Àmbit 40, entre els que està Montcada, tant per fer estudis d’assessorament i seguiment de la contaminació atmosfèrica, com també en la realització de plans de mobilitat sostenible i en la formació de tècnics municipals en plans d’educació ambiental. Així ho va manifestar el diputat de Medi Ambient, Xesco Gomar, en la reunió de les administracions que es va celebrar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari