L’Ajuntament sancionarà Agbar per malmetre la volta del Rec Comtal

Una excavadora forada la infraestructura protegida durant els estudis previs que l’empresa està fent per aprofitar aigua del canal

Moment en què l'excavadora actua sobre la volta del Rec Comtal, a la llera del Besòs
Ajuntament Montcada

L’Ajuntament de Montcada i Reixac sancionarà la companyia d’aigües de Barcelona, Agbar, per malmetre la volta del Rec Comtal, situada a la confluència dels rius Besòs i Ripoll, i exigirà la seva reparació. L’incident es va produir el 3 de maig, quan una excavadora va foradar aquesta infraestructura protegida, que forma part del canal mil·lenari d’aigua i està inclosa al catàleg de patrimoni municipal, al de la Generalitat de Catalunya i al pla director del Rec Comtal. Les màquines de l’empresa Agbar es trobaven a la zona per tal de fer els estudis previs del projecte d’aprofitament de l’aigua del Rec Comtal per abastir d’aigua Barcelona i la seva àrea metropolitana davant l’actual situació de sequera.

Agbar ha comès una infracció per danys patrimonials que és inadmissible i reclamarem la seva restitució

Laura Campos, alcaldessa de Montcada

“El fet és molt greu, han comès una infracció per danys patrimonials que és inadmissible, s’ha malmès un element protegit i reclamarem la seva restitució, no permetrem que cap empresa de subministrament espoliï i faci malbé el nostre llegat“, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos. L’edil també ha indicat que s’ha traslladat aquest fet a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a la Direcció General de Patrimoni perquè emprenguin les mesures oportunes, a la vegada que s’ha sol·licitat una reunió a tres bandes, amb l’Ajuntament, l’ACA i Agbar per parlar sobre el projecte d’abastiment d’aigua.

Gràcies al catàleg, podem defensar el nostre patrimoni i garantir que accions com aquesta no quedin impunes

Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial

Per la seva banda, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha qualificat de “matussera” l’actuació d’Agbar i ha posat en valor la importància de disposar d’un catàleg, “que ens permet defensar el nostre patrimoni i garantir que accions com aquesta no quedin impunes”. L’edil entén que les administracions vulguin aprofitar els recursos hídrics del Besòs, donada la situació d’emergència, però considera “que qualsevol proposta ha de ser respectuosa amb l’entorn, els veïns i el territori”.

L’alcaldessa, el regidor Jordi Sánchez i personal tècnic municipal es van reunir ahir, amb representants de la companyia d’aigües per tal de traslladar-los aquest malestar i anunciar-los les mesures jurídiques que el consistori té previst emprendre. La reunió amb Agbar, de fet, s’havia convocat abans d’aquest incident, per tal que l’empresa expliqués a l’Ajuntament el projecte d’aprofitament dels cabals al voltant del Besòs anunciat per la Generalitat a final de l’abril passat. Els representants municipals van traslladar a Agbar una proposta alternativa, que passa per aprofitar l’actual cabal del Rec i els pous situats a la Casa de les Aigües. Agbar ha reconegut que no va actuar correctament i ha acceptat estudiar la proposta municipal d’utilitzar la infraestructura existent.

Deixa un comentari