L’alcaldessa reclama més competències i recursos per lluitar contra el canvi climàtic

El productor de cinema montcadenc Albert Espel, representant de la societat civil, s’ha referit al drama de les persones refugiades, recordant els exiliats republicans als camps d’Argelès

Actuació dels Castellers. Al fons una gran estelada que han desplegat membres del CDR i l'ANC, coincidint amb l'acte institucional
L'alcaldessa, durant el seu discurs (Fotos: Laura Grau)
Albert Espel, durant el discurs, flanquejat per Laura Campos i el regidor Jordi Sánchez
El violoncel·lista Joan Riera i el violinista Séyédou-Joan Diallo, durant la seva actuació a l'acte de la Diada
Les autoritats i Albert Espel, davant de l'escultura 'La força de la terra'

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha reivindicat més competències i recursos per als municipis per lluitar contra l’emergència climàtica, un dels reptes cabdals del futur. Ho ha fet en el marc de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Montcada i Reixac, avui diumenge, 11 de setembre, a la plaça de l’Església. ‘El model neoliberal ha fracassat com a sistema capaç de garantir el benestar general; hem de recuperar el control de les nostres societats fent servir totes les eines que tenim al nostre abast com a palanques per canviar el model’, ha indicat l’edil.

‘El model neoliberal ha fracassat com a sistema capaç de garantir el benestar general', ha dit l'alcaldessa

Campos també s’ha referit a la Diada com una oportunitat de diàleg i de debat, ‘una cita anual amb el nostre passat, el nostre present i el nostre futur com a poble; des del passat perquè ens permet reivindicar la nostra identitat, des del present perquè seguim reclamant més autogovern i des del futur, amb una llista de reptes pendents com el dret a l’habitatge, la crisi econòmica, la violència masclista, l’ascens de l’extrema dreta, la crisi migratòria i, per suposat, l’emergència climàtica’, ha dit l’edil, qui també ha parlat de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

'Cal avançar en el reconeixement de Catalunya com a nació i el blindatge del català com a llengua d’ús també a les institucionals estatals i europees', ha afegit Campos.

L’alcaldessa ha parlat de la Taula de Diàleg, ens que es va posar en marxa l’any passat, ‘una oportunitat inèdita que per primera vegada reconeixia l’existència d’un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i que blindava el diàleg com la única eina real per a la seva resolució’. Campos ha indicat que s’ha de seguir avançat cap a ‘la fi de la judicialització, el reconeixement de Catalunya com a nació i el blindatge i reconeixement del català com a llengua d’ús també a les institucionals estatals i europees, la millora del nostre autogovern, un nou model de finançament i un acord votat per la ciutadania de Catalunya’.

 Som un poble d’acollida perquè molts catalans fa molt de temps també vam ser refugiats', ha dit Espel

En representació de la societat civil, enguany el convidat a l’acte de la Diada ha estat el productor de cinema montcadenc Albert Espel, reconegut aquest 2022 amb el Goya i el Gaudí per la pel·lícula Mediterráneo. En la seva intervenció, el cineasta ha dedicat paraules a la crisi humanitària de les persones refugiades. ‘Som un poble d’acollida perquè molts catalans fa molt de temps també vam ser refugiats; amb 79’5 milions de persones desplaçades al món, les persecucions i violacions als drets humans han adquirit una major atenció i preocupació en l’agenda global’, ha dit Espel.

El productor ha fet  referència a com el cinema ha mostrat el drama en què viuen milions de persones en documentals, pel·lícules i sèries. ‘Amb el temps penses que això ja és part de la història i que de tot se n’aprèn, però les crisi humanitàries segueixen actualment; fent Mediterráneo ho vaig tornar a reviure i en aquest cas no va fer falta recrear un camp de refugiats, hi vam estar en un de real, al camp de Mòria’, ha dit.

L’acte ha comptat amb les tradicionals hissada de la senyera, a càrrec d’un agent de la Policia Local i un altre de Mossos d’Esquadra; l’ofrena floral a l’escultura ‘La força de la terra’, l’actuació musical del violoncel·lista Joan Riera i el violinista Séyédou-Joan Diallo i un pilar dels Castellers de Montcada i Reixac. L’acte s’ha transmès en directe per www.montcada.cat i www.laveu.cat, espais webs on es pot tornar a veure l’acte, que ha comptat amb traducció simultània en llengua de signes catalana. Aquí teniu la retransmissió.

Deixa un comentari