L’alumnat de Montcada i Reixac participa en el programa `Descobreix el riu’

En total han pres part 312 alumnes de quatre centres educatius

Els monitors els ensenyen a mesurar la temperatura dels cursos fluvials i prendre mostres
Fundació Rivus
Un grup d'escolars busca invertebrats a la riera de Vallcàrquera, un dels cursos d'aigua més ben conservats de la conca del Besòs

Durant el curs escolar 2021-2022, 4.556 alumnes d’una vuitantena d’escoles i instituts procedents de 23 dels 64 municipis que forment part del Consorci Besòs Tordera han pres part del programa d’educació ambiental Descobreix el riu. Els centres educatius de Montcada que han participat han estat La Font Freda, El Viver, l'Elvira Cuyàs i l'IE Mas Rampinyo. Aquesta iniciativa de la Fundació Rivus va néixer el curs 1995-1996 impulsat pel Consorci Besòs Tordera i des de llavors, ha rebut prop de 125.000 alumnes.

L’objectiu del programa és acostar a les generacions més joves l’estudi dels rius, les conques i els seus entorns, per tal que siguin conscients de la seva importància i que adquireixin una visió global de l’aigua, dels seus aprofitaments, impactes i de les accions adoptades per corregir-los. També inclou activitats adreçades a conèixer millor el cicle de l’aigua i el funcionament de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR), com la situada a Montcada i Reixac a la carretera de la Roca, una de les quatre EDAR metropolitanes que tenen processos que permeten la reutilització de l’aigua.

‘Vida d’un riu’ l’activitat més sol·licitada

Enguany l’activitat que ha tingut major participació d’alumnat ha estat ‘Vida d’un riu’, amb gairebé 1.650 alumnes. Es tracta d’una sortida d’un dia on es realitza un itinerari amb parada a tres punts de la conca coincidint amb el curs alt, mitjà i la desembocadura. També han tingut molt bona acollida el taller a l’aula ‘Bèsties i bestioles de riu’, ‘El riu a l’escola’ i ‘Coneguem la depuradora’.

En total, s’han ofert 11 activitats per a Educació Primària i 9 per a Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius, dirigides per l’empresa Aprèn Serveis Ambientals. Els 312 alumnes dels centres educatius de Montcada han pres part en tres activitats: 'Vida d'un riu', 'El riu a l'escola' i 'Conte del riu'. Aquesta última és una activitat dirigida a nens i nenes de 3 anys per a que coneguin què són els rius i quins animals hi viuen a través d’un conte.

El programa ofereix 11 activitats per a Educació Primària i 9 per a Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius

Les restriccions provocades per fer front a la covid van afectar la normal realització d’algunes de les propostes educatives durant la primera meitat del curs. Una de les que es va veure afectada va ser les visites a les estacions depuradores, que no es van poder fer fins als darrers mesos del curs. Malgrat aquests entrebancs, el programa ha recuperat xifres de participació similars a les que assolia abans de la pandèmia.

Els centres educatius que estiguin interessats ja poden formular les inscripcions a les activitats per al curs vinent al telèfon 93 842 93 61 o a l’adreça electrònica [email protected].

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari