L’AMB assigna 718.000 a l’Ajuntament en el marc dels nous plans d’ocupació per als propers 4 anys

L’aportació econòmica s’haurà de destinar a promoure la contractació entre els col·lectius amb dificultats, l’emprenedoria i l’autoocupació

Treballadors de la brigada municipal i dels plans d'ocupació, fent les obres del segon pas de vianants per creuar la rotonda de Jaume I amb seguretat
Laura Grau
Una de les feines més habituals entre els contractats dels Plans d'Ocupació és l'arranjament d'espais urbans

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha assignat a l’Ajuntament de Montcada una partida de 718.000 euros en el marc del nou Pla de suport a les polítiques socials municipals per al 2016-2019. L’organisme metropolità ha creat un nou pla d’ocupació amb una injecció de 30 milions d’euros adreçats als municipis de la seva demarcació amb l’objectiu d’impulsar polítiques de cohesió social i reduir les desigualtats. Aquesta iniciativa, que va néixer fa quatre anys durant el mandat anterior, posa a disposició dels ajuntaments un conjunt de recursos destinats a complementar els pressupostos i les actuacions que anteriorment s’impulsaven des dels àmbits i serveis socioeconòmics municipals.

 

El nou Pla d’ocupació preveu dues convocatòries (2016-2017 i 2018-2019) i va dirigit a col·lectius amb dificultats, a promoure l’activitat emprenedora i l’autoocupació. L’ajuda atorgada per l’AMB suposa el 80% del cost total de cada projecte, mentre que el 20% restant l’han d’aportar els ajuntaments beneficiaris. En la mateixa línia que en el mandat anterior, el nou projecte ha previst tres tipus de suport a la creació d’ocupació. Hi haurà ajudes per als plans d’ocupació impulsats pels ajuntaments per a la contractació laboral de persones aturades per a la realització d’actuacions de caràcter temporal i d’interès general i socials als serveis municipals. També s’invertirà en plans d’inserció a empreses, amb aportacions de fins al 50% dels costos salarials vinculats amb les contractacions realitzades per empreses que desenvolupin la seva activitat a l’AMB. I, per últim, també es potenciarà l’autoocupació i l’emprenedoria amb ajuts econòmics destinar a fomentar la creació de microempresas i pimes i al foment de l’economia social de nous emprenedors. D’altra banda, els ajuntaments metropolitans beneficiaris de les assignacions econòmiques hauran de facilitar a totes les persones contractades la formació en prevenció de riscos laborals, en primers auxilis i gestió de residus. La regidora de Promoció Econòmica, Ana Ballesta (Círculo Montcada), ha avançat que el consistori incorporarà enguany com a novetat la formació professionalitzadora. "L'objectiu és millorar les competències professionals dels participants, i fomentar a l’hora la seva incorporació al mercat laboral ordinari", ha dit l'edil, qui ha remarcat que es continuarà treballant amb les persones amb risc d’exclusió social "però també donarem l’oportunitat a les persones amb necessitats especials, de manera que tothom tingui cabuda. Volem a més incloure altres tipus de projectes que atenguin altres necessitats del municipi".   

 

En la primera edició dels plans socials, entre 2012 i 2015, a Montcada i Reixac es van formalitzar un total de 64 contractes. Les feines més habituals entre els contractats van ser arranjaments d’espais urbans i jardineria. El perfil dels contractats va ser homes, d’entre 36 i 45 anys, no immigrant, no discapacitat, amb formació bàsica graduat escolar, amb més de 12 mesos a l’atur i amb càrregues familiars.

Deixa un comentari