‘L’anunci del soterrament de l’R2 ha estat un èxit ciutadà i institucional’

Laura Campos, satisfeta amb la gestió que està fent el govern de coalició que encapçala, format per ICV-EUiA, ERC i Círculo

Laura Campos, de 39 anys, al despatx de l'Alcaldia, durant l'entrevista
Laura Grau

Just a la meitat de l’actual mandat, l’alcaldessa Laura Campos (ICV-EUiA), fa balanç del treball fet pel govern en coalició amb ERC i Círculo Montcada. 

-Com avaluaria la gestió d’aquests primers dos anys?
N’estic molt satisfeta. Els projectes van sortint endavant, tot i que és una llàstima que ens hagi tocat governar en un context de dificultats econòmiques, havent de fer front a expropiacions milionàries i a sanejar l’Ajuntament. 
-I encara deu ser més difícil governar en coalició i en minoria?
Tres grups en l’executiu obliga a fer equilibris però està resultant més fàcil del que es podia preveure inicialment perquè anem tots a una. Malgrat el que diuen, som un govern molt cohesionat.
-Però amb efectius limitats i, a sobre, la crisi interna de Círculo va deixar el govern fa un any amb un regidor menys. 
El pacte de govern el vam signar els grups, no els regidors a títol individual. Aquest és un afer intern de Círculo i jo el que haig de fer és vetllar perquè es respecti el Ple. És cert que hem passat de ser 10 regidors a 9, però això no ens està impedint governar.
-Malgrat que va ser el vot de la CUP el que va propiciar que vostè fos alcaldessa, la que està sent decisiva és una altra força de l’oposició, Cs.
A les darreres eleccions la ciutadania ens va donar un missatge clar, les grans majories, els regnes de taifes i la tàctica de passar el rodet s’han acabat. Això ens obliga a recuperar l’essència de la política i a buscar consensos i suport. I el paper de Cs no em sorprèn, està fent una oposició responsable. 
-Amb qui més els està costant d’arribar a acords és amb els partits que estaven al govern, PSC i PDeCAT. Els critiquen per mirar massa al passat però, alhora, aprofitar-se dels seus projectes.
Això no és veritat. Sempre que entra un nou govern se segueix amb els projectes que hi ha en marxa, tot i que alguns els hem modificat. Ja ens agradaria mirar endavant i no enrere però ens han deixat hipotecats i lligats de mans. Hi ha hagut una mala praxis durant tant anys que donar-li la volta a tot plegat costarà molt.
-Què hi ha de les auditories econòmica i urbanística que el govern es va comprometre a fer?
Constaten una realitat que, de fet, imaginàvem. Hem de pagar 14 milions en expropiacions, més els interessos, tenim una despesa corrent disparada i no ingressem prou. La dificultat rau en què cal fer un pla de sanejament però sense augmentar la pressió fiscal, així que haurem de reestructurar serveis i ser molt curosos amb les despeses. Pel que fa a l’auditoria urbanística, abans de fer-la pública s’ha d’anonimitzar la informació d’acord amb la llei de protecció de dades. El que ve a dir és que durant anys, sobretot en l’etapa de la bombolla immobiliària, es va fer una mala praxis, no es va vetllar per interessos generals sinó per d’altres, personals i partidistes. Quant al procés de les expropiacions, sorprén la concatenació de fets marcats per un alt grau d’irresponsabilitat i deixadesa.
-Algú assumirà responsabilitats al respecte?
El que hem fet és demanar un informe penal i un altre de dret administratiu. Volem saber si es van cometre il·legalitats, encara que hagin prescrit.
-Les auditories també els serviran com a full de ruta.
Ens ajuden a saber com revertir la situació d’afers com, per exemple, el trasllat de Valentine i també a marcar estratègies. 
-Hi ha altres problemes, però, difícils de revertir com el del Bosc d’en Vilaró. 
Aquest és l’afer més greu i preocupant que tenim al municipi per tres motius, el drama social, la inseguretat jurídica per als veïns i per a l’Ajuntament, i els problemes de salubritat i seguretat que afecten la urbanització. La creació de la Mesa Cívica és positiva perquè farà seure a la mateixa taula totes les administracions implicades, però hi ha una realitat que no podem obviar, les cases estan construïdes en sòl forestal i el marc jurídic impedeix la seva legalització. 
-Creu que és possible arribar a alguna mena d’acord?
A hores d’ara, sembla improbable però és necessari negociar. En tot cas, considero que la pressió que està rebent l’Ajuntament per part del veïnat comença a ser injusta. Nosaltres no tenim les competències en legislació urbanística, són de la Generalitat, i la proposta de l’AMB és l’única que permetria dignificar l’espai encara que sigui durant 30 ó 40 anys i evitar els enderrocs sentenciats o en curs. 
-Pel que fa a fites a assolir, la millor notícia del mandat ha estat l’anunci del soterrament de l’R2.
Sense cap mena de dubte ha estat un dels grans èxits ciutadans i institucionals.
-Tot i que hi ha veus que encara ho posen en dubte.
Som conscients que no ens podem relaxar i que, juntament amb la Plataforma, hem de vetllar perquè tot es compleixi d’acord amb els terminis, però crec que el compromís és ferm. 
-I mentrestant?
Ja hem fet la petició a Adif perquè millori la seguretat als passos i al llarg de tota la via. I també hem demanat una reunió amb Renfe per exigir millores a l’estació de Can Sant Joan. 
-Ben a prop hi ha Lafarge que enguany celebra el centenari.
El govern no té res a celebrar i no participarem als actes que faci l’empresa. Ens ratifiquem en el que vam dir als nostres programes, cal plantejar el trasllat de la cimentera. No té sentit que continuï a 120 metres del nucli urbà. 
-Parlant de programes, quin és el grau de compliment del Pla d’Actuació Municipal (PAM)?
Molt elevat. No es pot negar que estem treballant de valent.
-Alguns grups de l’oposició neguen que realment aquest govern aposti per la tarifació social i la participació.
La tarifació social ja l’hem aplicat a les escoles bressol i la farem extensiva a altres serveis. Quant a la participació, s’han fet desenes d’assamblees i tallers. No se’ns pot retreure que no informem i que no comptem amb la població. 
-L’Ajuntament facilitarà espais per al referèndum?
Encara no hem rebut cap consigna. Hem de comptar amb garanties legals i protecció als funcionaris.
-Una de les novetats implementades ha estat el Consell Infants.
Era del tot necessari. Són ciutadans de ple dret i se’ls havia de donar veu i un espai on sentir-se útils i poder participar. Hem d’educar els nostre infants perquè en el futur siguin adults responsables i implicats amb el seu municipi.
-I quina ciutat els voldria deixar?
Una ciutat on les infraestructures no impactessin tant en el territori, amb l’R2 soterrada, els barris cohesionats i un planejament desenvolupat. I un ajuntament amb els comptes sanejats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari