L’Associació de la Torre dels Frares dona a conèixer els seus projectes per aturar la degradació d’aquest edifici mil·lenari

Aquest dissabte hi ha prevista la segona de portes obertes

L'Associació de la Torre dels Frares-Can Vestit va fer una visita guiada a l'edifici
Berta Barcons
L'edifici està ubicat als terrenys dels primitius assentaments pagesos que van formar la Pobla Vella de Montcada
Imatge de la Torre dels Frares des de la bassa on es recollia l'aigua per regar
Els assistents a la primera jornada de portes obertes també van fer un recorregut pels voltants de la masia
Un dels projectes de l'Associació de la Torre dels Frares es naturalitzar la bassa
La Torre dels Frares no tenia aigua corrent i s'abastia del pou situat al pati, que encara funciona
Descendents de la família Batlle, els últims masovers de la finca
Escales que donen accés al primer pis de la Torre dels Frares

L’Associació de la Torre dels Frares-Can Vestit organitza aquest dissabte (11.30h) la segona matinal d’activitats de les tres previstes durant aquest mes de març amb l’objectiu de donar a conèixer aquest edifici mil·lenari i el seu entorn. L’activitat s’emmarca dins els projecte ‘La Torre dels Frares, un espai de coneixements’, que pretén apropar a la ciutadania aquest espai situat a la Serralada de Marina, just davant de la depuradora d’aigües de Montcada. “Volem donar a conèixer aquest patrimoni històric del municipi i vetllar perquè la finca no es degradi més”, ha comentat Laura Aranda, de l’entitat.

Volem donar a conèixer aquest patrimoni històric del municipi i vetllar perquè la finca no es degradi més

Laura Aranda, de l’Associació de la Torre dels Frares

Viatge al passat

La primera matinal, el passat 4 de març, va incloure una visita guiada a la masia, documentada ja en el segle XV però que, per les tècniques de construcció que s’hi conserven, el seu origen es remunta als segles X-XI. L’edifici està emplaçat en el que seria el primitiu assentament pagès que van formar la Pobla Vella de Montcada, ubicada molt a prop de l’antiga església de Santa Engràcia, que al 1381 es va traslladar a l’actual espai.

La meva mare sempre deia que van ser els anys més feliços de la seva vida, però em fa molta pena veure l’estat actual de degradació

Rosa Batlle

Entre els assistents, hi havia tres persones que havien viscut a la Torre dels Frares, descendents de l’última família que va fer de masovers de la finca. Els germans Joan i Rosa Batlle i la seva cosina Conxita tenen molt bons records de la seva infantesa a la masia. “La meva mare sempre deia que van ser els anys més feliços de la seva vida, però em fa molta pena veure l’estat actual de degradació”, explica Rosa. “Era una vida dura, però mai ens va faltar de res, tot i que a la casa no teníem ni llum elèctrica ni aigua corrent, l’havíem de treure del pou”, recorda Joan, a qui li agradaria que els nens d’avui poguessin gaudir algun dia d’aquest espai com ho va fer ell.

Era una vida dura, però mai ens va faltar de res, tot i que a la casa no teníem ni llum elèctrica ni aigua corrent, l’havíem de treure del pou

Joan Batlle

Projectes en marxa

L’Associació de la Torre dels Frares-Can Vestit té en marxa diversos projectes per aturar la degradació de la finca, propietat d’una família de Reus amb qui ha arribat a un acord per tirar endavant el seu projecte. “Actualment, estem arreglant els murs i la coberta i volem naturalitzar la bassa”, ha comentat Aranda, qui també impulsa una iniciativa relacionada amb l’educació ambiental. El seu company de l’entitat Carlos Soro ha avançat que també s’estant donant les primeres passes per crear un forn ceràmic. “També volem recuperar oficis tradicionals com la creació de ceràmica”, ha indicat Soro.

Les portes obertes clouran el pròxim 25 de març amb una festa amb activitats per a la canalla, tallers i un dinar de germanor.

Deixa un comentari