L’AV de la urbanització del Bosc d’en Vilaró denuncia l’abandonament del sector

El consistori ha explicat que una comissió específica de l’AMB treballarà per avançar sobre les zones irregulars del municipi

La urbanització del Bosc d'en Vilaró està ubicada al bell mig de la Serralada de Marina
Silvia Díaz
Vista parcial de la urbanització, ubicada entre Montcada i Reixac i Badalona
La urbanització del Bosc d'en Vilaró es troba a la Vallençana
Imatge parcial del Bosc d'en Vilaró on hi ha 206 habitatges construïts
La urbanització del Bosc d'en Vilaró es troba en sòl forestal a la serralada de Marina, a cavall entre Montcada i Badalona

L’AV de la urbanització del Bosc d’en Vilaró, situada a la Serralada de Marina, ha denunciat públicament que, en els últims mesos, “l’Ajuntament ha abandonat el sector i està intensificant l’enviament d’ordres d’enderroc de finques de la urbanització i les multes per fer obres als habitatges”, ha explicat a www.laveu.cat el president de l’entitat, Juan Manuel Santos, qui creu que hi ha hagut un canvi d’actitud per part del consistori respecte aquest veïnat al llarg dels anys: “Portem anys lluitant per legalitzar el sector –apunta– i l’administració ara ens ha donat l’esquena, només ens volen per pagar els seus tributs; ens diuen que som il·legals i ens obren expedients d’enderroc, però per altra banda, han cooperat amb nosaltres i ens han ajudat a aconseguir serveis, com la llum o el transport públic”.

El Bosc d’en Vilaró és una urbanització ubicada en sòl que el Pla General Metropolità del 1976 va deixar fora de planejament però està situada en terrenys forestals. Les primeres vivendes es van començar a fer a la dècada dels 60, sense directrius urbanístiques. A hores d’ara hi ha més de 300 habitatges construïts, on viuen uns 460 veïns. Les reclamacions dels propietaris van permetre la creació de vials, l’arribada de la llum i l’aigua potable i transport públic. “Però, malgrat tot, els veïns estem atemorits perquè en qualsevol moment les administracions públiques poden decidir executar les ordres d’enderroc”, ha apuntat Santos.

El president de l’AV es queixa de les formes amb les quals el consistori tracta el veïnat. “Cada cop que un inspector ens veu fent alguna reparació ens multa i el tema acaba al jutjat, el que implica un cost per als veïns, segons el nostre advocat, el fet que la urbanització estigui consolidada ens permetria fer el manteniment sense problemes”. El representat de l’AV acusa l’Ajuntament de no voler reconèixer els drets assolits amb els anys pels veïns. A través d’un advocat, l’AV ha presentat recentment una proposta de modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM), per poder requalificar el sòl i legalitzar la zona residencial, però encara no hi ha resposta. El lletrat argumenta que el Bosc d’en Vilaró ja estava habitat abans que el PGM declarés els terrenys com a sòl rústic o no urbanitzable i que, malgrat no poder legalitzar-les, tampoc no poden enderrocar 300 cases.

En nom de l’Ajuntament, el president de l’Àrea de Política Territorial, Juan Parra (PSC), ha negat que el consistori tingui la voluntat d’assetjar aquest sector veïnal, que s’estan cercant totes les vies polítiques i urbanístiques per evitar l’execució de les ordres  d’enderroc i ha reconegut que els veïns reben de forma regular resolucions que són conseqüència de viure en una zona que no està legalitzada. “Nosaltres hem de fer les coses en base a la llei però el nostre objectiu és avançar amb la legalització tant d’aquest sector com de tots els del municipi que encara no estan dins de planejament”, ha manifestat l’edil, qui ha explicat que ha mantingut diverses reunions amb representants de la Generalitat –entre ells, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder– per donar una empenta a la legalització dels sectors residencials fora de planejament.

Recoder va avançar al consistori, ha indicat Parra, que la Generalitat ha encarregat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona el pla director metropolità per abordar la problemàtica d’aquestes urbanitzacions en un context metropolità i que “a Montcada i Reixac s’habilitarà una comissió específica”. Parra ha indicat que el cas del Bosc d’en Vilaró és més complicat que el d’altres urbanitzacions irregulars, com Can Pomada, la zona 21 o l’Estany de Gallecs, perquè està ubicada en terrenys forestals. Respecte a la dotació de serveis al Bosc d’en Vilaró, el regidor ha reconegut que és una contradicció dotar de serveis –transport, enllumenat públic…– a una urbanització no legalitzada, però “els veïns paguen impostos i han de viure en condicions dignes”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari