L’AV sol·licita la suspensió de l’autorització ambiental de Lafarge en considerar que s’ha comès un frau de llei
L’entitat ha presentat al·legacions a la Generalitat, a qui demana la nul·litat de l’expedient en ser publicat 5 anys després de la seva aprovació
L’AV de Can Sant Joan ha presentat a la Generalitat al.legacions a la declaració d’impacte ambiental de l’empresa Lafarge. L’entitat veïnal sol·licita la suspensió de l’expedient en considerar que s’ha comès un frau de llei. Segons l’AV, la declaració d’impacte ambiental no té efecte en ser publicada 5 anys després de la seva autorització, el 14 de novembre de 2013 al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). “La publicació de l’impacte ambiental no és un defecte anul·lable, sinó una causa de nul·litat”, ha indicat l’advocat de l’AV, Albert Calduch, qui afirma que “això és una irregularitat segur”. A més, per a l’entitat veïnal, l’anul.lació de l’autorització per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya –arran del recurs que va presentar la mateixa associació contra la valorització de residus a Lafarge– també comporta la nul.litat de l’estudi d’impacte ambiental.
Una setmana després de publicar la declaració d’impacte ambiental al DOGC, la Generalitat va presentar el 21 de novembre de 2013 una modificació no substancial, sobre la qual l’AV de Can Sant Joan també n’ha demanat la seva anul·lació “perquè si és nul·la l’autorització, no són vàlides les modificacions”, explica el lletrat. L’entitat veïnal argumenta que en aquesta modificació falta el llistat al qual es fa referència per actualitzar els productes que modifica o la quantitat que augmenta de cada producte en el procés de valorització. “En ser residus perillosos s’hauria d’especificar el nombre de deixalles i la seva quantitat, a més d’acreditar el seu grau de perillositat”, detalla Calduch, qui afegeix que el fet que l’empresa estigui situada a 100 metres de la població i en una zona molt contaminada empitjorarà la qualitat de l’aire en cremar nous residus. “La no notificació als interessats és motiu de nul·litat, ja que no ens han comunicat ni la declaració de l’impacte ambiental ni la modificació no substancial”, ha explicat el lletrat.
Paral·lelament a aquest procés, l’AV de Can Sant Joan té oberta una altra causa al Tribunal Suprem de Madrid després que Lafarge presentés un recurs a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’anul·lar l’autorització ambiental a l’empresa cimentera. L’entitat ha iniciat una campanya de recollida de diners per sufragar les despeses judicials.