L’equip de govern aprova un augment de l’1’9% dels impostos per al 2011

L’oposició, que ha votat en contra, ha demanat la congelació de les ordenances fiscals

Les ordenances fiscals del 2011 pujaran una mitjana de l’1’9%, cinc dècimes per sota de l’IPC previst aquest any. El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest divendres a la Casa de la Vila, ha aprovat els impostos, les taxes i els preus públics de l’exercici vinent amb els vots a favor de l’equip de govern –format per PSC i CiU–, mentre que l’oposició –ICV-EUiA, PP i Esquerra– ha rebutjat la proposta en considerar que no és el moment d’augmentar la pressió fiscal a la ciutadania de Montcada donada la greu situació econòmica que es viu i ha demanat que es congelin els tributs.

 

L’Impost de Béns Immobiliaris (IBI) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) s’incrementaran un 1’9%, mentre que l’impost de vehicles es manté igual que el 2010, en què es van congelar totes les ordenances fiscals. L’equip de govern també ha apostat per mantenir les facilitats per obrir nous negocis amb l’ajornament del pagament de la taxa corresponent i per continuar amb el conjunt de bonificacions i exempcions adreçades a les iniciatives en la millora del medi ambient, a les persones majors de 65 anys, a les rendes més baixes i a les famílies nombroses. A partir de l’any vinent, en aquest capítol també quedaran incloses les famílies monoparentals. “Hem plantejat uns impostos segons el context de crisi econòmica, però alhora garantint que les necessitats i serveis que es presten a la ciutat es cobriran amb la mateixa qualitat”, ha dit el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU).

 

L’oposició ha coincidit a demanar informació a l’equip de govern sobre quin és l’estat del comptes municipals, preguntant en concret per quin és el grau d’endeutament de l’Ajuntament, quin és el balanç del tercer pla d’austeritat aprovat l’any passat coincidint amb les ordenances fiscals del 2010 i quin és el romanent de tresoreria a data del 30 de setembre. “En què es gastaran els diners recaptats? Tenint en compte l’actual situació i el sistema de finançament local, l’únic punt on es pot actuar des d’un Ajuntament és racionalitzant la despesa”, ha manifestat el portaveu d’ICV-EUiA, Josep Maria González. Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva Garcia, ha indicat que, per coherència, és millor aprovar conjuntament les ordenances i el pressupost de l’any vinent. “Les ordenances han de suportar uns pressupostos, però, quins són aquests pressupostos? Els actes de fe en política avui dia s’han acabat”. La portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, ha explicat que un indicatiu per saber quina és la capacitat econòmica dels montcadencs és saber quin és l’índex de morositat dels impostos directes. “Hi ha un 30% de persones que no ha pagat els seus tributs directes, per tant, no és de calaix incrementar-los un 1’9% durant el 2011”.

 

L’ordre del dia del Ple d’octubre també ha aprovat per unanimitat la modificació en la regulació de la instal·lació de les terrasses dels bars a la via pública i el plec de condicions per instal.lar una infraestructura de radiocomunicació al Turó Fermí, aquest amb els vosts a favor de totes les forces polítiques amb l’excepció d’ICV-EUiA, que s’ha abstingut perquè es mostra preocupada per l’impacte visual que pugui tenir.

 

En el capítol de mocions, se n’han aprovat les que s’han presentat. El consistori ha donat el vist-i-plau a la proposta de millora de les finances municipals, a l’adhesió a la iniciativa per impulsar un Pacte Nacional per la Laïcitat i al compromís d’ampliar el servei de policia de proximitat a altres barris com Font Pudenda i Terra Nostra.

 

Protesta. Abans de començar el Ple, un grup de treballadors de l’Ajuntament s’ha concentrat a l’entrada de la Casa de la Vila com a senyal de protesta. Els empleats municipals reclamen a l’equip de govern que es compleixin els acords pactats sobre el nou conveni col·lectiu abans de l’entrada en vigor del decret que determinava baixar el sou del personal públic un 5% de mitjana. “Després de dos anys de negociació ja havíem tancat un acord a nivell econòmic, però tot ha quedat en paper mullat. També s’havia pactat el tema de la policia de proximitat però això, com que els interessava posar-lo en marxa, s’ha complert. No volem que ens segueixin prenen el pèl”, ha dit un dels portaveus de la Coordinadora de Personal, Sergio Lahuerta. Per la seva banda, l’alcaldessa, M. Elena Pérez (PSC), s’ha compromès a seure personalment amb els sindicats per “reprendre les negociacions i arribar a un acord”.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari